Woonforte nog druk met plaatsen rookmelders: ‘Klein aantal huurders weigert mee te werken’

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Ondanks dat rookmelders sinds vrijdag verplicht zijn op alle verdiepingen van een woning, is dat nog lang niet bij alle woningen van Woonforte geregeld. Op dit moment zijn de rookmelders bij tachtig procent van de woningen geplaatst. Bij ruim 2.000 huizen van de woningcorporatie moet dat nog gebeuren.

Woonforte heeft een facilitair bedrijf ingeschakeld om de rookmelders in de woningen op te hangen. 'Een deel van de huurders was niet thuis op het moment dat medewerkers aanbelden, ook niet bij een tweede of derde maal aanbellen', aldus een woordvoerder van Woonforte. Het bedrijf gaat ook in de komende weken aan de slag om de apparaten te plaatsen.

Verder geeft de woningcorporatie aan dat er een klein aantal huurders weigert om mee te werken aan de plaatsing van rookmelders. 'Wij onderzoeken hoe we toch tot plaatsing van rookmelders kunnen komen.' Naast gesprekken met deze huurders, sluit Woonforte ook juridische stappen niet uit wanneer zij blijven weigeren.

Habeko wonen

Woningcorporatie Habeko Wonen, met woningen in Koudekerk, Hazerswoude en Benthuizen, laat weten in ongeveer 1300 woningen rookmelders te hebben geplaatst. Bij 200 woningen moet dat nog gebeuren. 'Het bleek bij deze woningen - ondanks onze inspanningen en die van Baro Services - lastig om een afspraak te plannen', laat een woordvoerder weten.

Huurders waarbij de rookmelders nog niet zijn geïnstalleerd, krijgen binnenkort een brief. Daarin wordt alsnog de mogelijkheid geboden om de rookmelders te laten plaatsen.

Lees ook: Rookmelders in woning per 1 juli verplicht: ‘Voor de veiligheid van jou, jouw gezin en de buren’