Woonforte wint rechtszaak: oude gevaarlijke geisers moeten worden vervangen

Gepubliceerd op 21 januari 2020 om 13.39 uur

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Woningcorporatie Woonforte heeft via de rechter afgedwongen dat twee huurders hun gevaarlijke geiser moeten vervangen. Dat meldt AD Groene Hart. Nog dit jaar verwacht Woonforte van alle gevaarlijke geisers af te zijn.

Drie jaar geleden overleden twee mensen door koolmonoxidevergiftiging in een appartement aan de Prinses Marijkestraat in Alphen aan den Rijn. Sindsdien is Woonforte actiever bezig om huurders te dwingen hun verouderde geiser te laten vervangen. Binnenkort zijn op 300 adressen gevaarlijke geisers weggehaald en vervangen door een veiliger alternatief.

De kans bestaat dat koolmonoxide vrijkomt bij oude geisers omdat aardgas niet volledig verbrandt. Dat kan gebeuren als het toestel vervuild is of een afvoer verstopt is. Koolmonoxide is geurloos en zeer giftig. Als lekkage niet tijdig wordt opgemerkt, kunnen bewoners bewusteloos raken en overlijden.

Blij met gerechtelijke uitspraak

Woonforte merkte dat niet alle huurders wilden meewerken aan de vervanging van de geisers. Daarom stapte de woningcorporatie naar de rechter. 'Een rechtszaak is het uiterste middel', benadrukt Woonforte in de krant. 'Wij zijn heel blij met de uitspraak van de rechter. Wij willen dat onze huurders veilig wonen, daarom is het belangrijk dat alle open verbrandingstoestellen worden verwijderd. Met één huurder hebben we al afspraken gemaakt over de vervanging van de geiser, met de andere huurder is afgesproken dat die overgaat op elektrisch.'

Met de meeste huurders die een onveilig toestel hadden, zegt Woonforte afspraken te hebben gemaakt. Er zijn nog zo'n tien gevallen waarin nog geen oplossing is. Volgens Woonforte hoeft dat niet het gevolg te zijn van onwil onder huurders. 'Er spelen ook zaken als autisme, ziekte of ouderdom en in dat laatste geval kunnen kinderen niet altijd bijspringen. Zeker als we te maken hebben met ziekte en hoge leeftijd is maatwerk nodig. Dat kost nu eenmaal tijd.'

Hieronder kun je de televisiereportage bekijken die Studio Alphen in 2017 maakte na het overlijden van de twee bewoners. Toenmalig directeur Rob Donninger deed een klemmend beroep op huurders om mee te werken en hun oude geisters te (laten) vervangen.

advertentie advertentie