Woonlasten in Alphen aan den Rijn volgend jaar omhoog, maar minder hard dan gevreesd

Foto: Moerschy

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - De woonlasten voor inwoners van de gemeente Alphen aan den Rijn nemen in 2023 toe. Ondanks dat de onroerendezaakbelasting (ozb) niet verder wordt verhoogd dan een inflatiecorrectie van 3,0 procent, stijgt de rioolheffing wel een stuk harder.

De gemeentelijke begroting voor volgend jaar en de jaren daarna noemt wethouder Gert van den Ham (D66) 'robuust'. Alphen aan den Rijn loopt uit de pas als het gaat om de ozb. Die is in deze gemeente lager dan in omliggende gemeenten. Eerder leek het erop dat een flinke verhoging nodig zou zijn om het gemeentelijke huishoudboekje sluitend te krijgen, maar dat blijkt niet het geval.

Volgens de wethouder komt dat omdat Alphen scherp op de uitgaven zit en inkomsten, zoals gelden vanuit het Rijk, gunstiger uitpakken dan verwacht. 'Dat houdt in dat de ozb niet verder verhoogd hoeft te worden dan de inflatiecorrectie van drie procent', aldus Van den Ham. Ook voor de jaren na 2023 schetst de begroting een positief beeld. 'Al moeten we wel vinger aan de pols houden. Het is stormachtig in de wereld, dat moeten we in de gaten houden', zegt de wethouder.

Rioolheffing omhoog

Bij het vaststellen van de rioolheffing gaat de gemeente uit van een volledige kostendekking. Om dat te kunnen bewerkstelligen is een stijging van de opbrengst van 5 procent nodig. Die wordt in 2023 dus doorberekend. Ook in 2024 wordt een vergelijkbare verhoging verwacht. De hogere kosten worden met name veroorzaakt door grote investeringen in (nieuwe) riolering bij infrastructurele projecten.

Ook voor de afvalstoffenheffing hanteert de gemeente een volledige kostendekking. In de voorgaande jaren is deze heffing jaarlijks flink verhoogd, maar dat gaat aankomend jaar niet gebeuren. Het tarief blijft ongewijzigd. Dat kan door een aantal meevallers, waaronder hogere opbrengsten van oud papier en karton en nieuwe opbrengsten voor onder andere afgedankte elektronische apparatuur.

De hondenbelasting wordt in het jaar 2023 wel verhoogd met een inflatiecorrectie van drie procent. Het tarief voor de toeristenbelasting verandert volgend jaar niet.