Wordt Groenendijk een zelfstandig dorp binnen Gemeente Alphen aan den Rijn?

HAZERSWOUDE-RIJNDIJK - Het buurtschap Groenendijk, dat momenteel deel uitmaakt van Hazerswoude-Rijndijk, moet een zelfstandige kern worden binnen de gemeente Alphen aan den Rijn. Dat willen inwoners van Groenendijk, stelt D66, die zelf ook voorstander is. De fractie roept het college van burgemeester en wethouders op het buurtschap zelfstandig te verklaren.

In Groenendijk gaan nieuwe woningen gebouwd worden. De omvang van het buurtschap wordt daardoor zo groot, dat Groenendijk qua woonoppervlakte en bewonersaantallen vergelijkbaar wordt met andere kernen in de gemeente Alphen, vindt D66. Maar ook vanwege de geografische ligging zou Groenendijk een zelfstandig dorp moeten worden. Het buurtschap ligt ten westen van Hazerswoude-Rijndijk. Tussen de rand van Groenendijk en de rand  van de woonkern Hazerswoude zit één kilometer. In de tussenliggende ruimte staan enkele woningen en bedrijfspanden.

'Recent is gebleken dat inwoners van Groenendijk zelf graag zouden zien dat hun buurtschap als zelfstandige kern binnen de gemeente wordt erkend. Groenendijk heeft al jaren een actief inwonersoverleg en er is bewust voor gekozen om deze niet samen te voegen met het bewonerscomité van Hazerswoude-Rijndijk', aldus D66.

Schriftelijke vragen

D66 heeft aan het gemeentebestuur gevraagd wat de gevolgen zijn als Groenendijk wordt erkend als zelfstandige kern binnen de gemeente, wat de overwegingen zijn geweest om Groenendijk niet eerder als zelfstandige kern te erkennen en of de gemeente Alphen bereid is om Groenendijk inderdaad uit te roepen tot zelfstandige kern.