Zaken zijn Zaken: Alphense ondernemers willen meer bekendheid en daadkracht

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - In het nieuwe radioprogramma Zaken zijn Zaken van Studio Alphen bespreken lokale ondernemers elke maand actuele onderwerpen op het gebied van vestigingsklimaat, duurzaamheid, groei en personeel. Ondernemersverenigingen, organisaties die de lokale economie stimuleren en inhoudelijke experts komen aan bod in het programma.

In de uitzending van afgelopen zondag waren Sophia van Bakel (commercieel directeur Vermeulen Groep), Martin van der Valk (directeur Van der Valk/Avifauna) en Joost Berkhout (programmadirecteur EDBA) te gast. Zij waren het eens over de aansporing aan de gemeente Alphen aan den Rijn om de dorpskernen prominenter op de kaart te zetten bij landelijke en provinciale overheid op het gebied van waterstofontwikkeling, duurzaamheidsopgave, transitie naar circulair ondernemen en het bouwen met hernieuwbare grondstoffen.

'Er liggen zoveel kansen, maar je moet ze wel willen pakken. We moeten meer zichtbaar maken van wat er is', zegt Berkhout. 'Dus we moeten harder op de trommel slaan.' Volgens Van Bakel is er ook iets van ondernemers zelf nodig. 'Zorg dat je aansluit bij bestaande normen en regels, bereid je daar dus goed op voor. Sluit je opgave daarbij aan, verdiep je in de belangen van de ander', aldus Van Bakel. 'En stel dus geen onmogelijke eisen aan de gemeente.'

'Arbeidsmarkt ook hier te krap'

Naast de rol van de gemeente en ondernemers zijn er volgens Van der Valk nog twee aspecten die moeten veranderen voor een beter vestigingsklimaat. 'We hebben nog steeds meer mensen nodig. De arbeidsmarkt is ook hier te krap', constateert Van der Valk. 'En daarnaast hebben we ook vanuit ondernemers meer daadkracht nodig. Als ondernemer wil je sneller groeien en daar is daadkracht voor nodig.

De volledige uitzending van Zaken zijn Zaken is hieronder te beluisteren. Op zondag 5 februari is tussen 12.00 en 13.00 uur een volgende aflevering te beluisteren op de radio bij Studio Alphen. Het thema van die uitzending is groei.