Zes nieuwe stolpersteine geplaatst in Alphen aan den Rijn

ALPHEN AAN DEN RIJN - Kleine betonnen steentjes met een messing bovenlaag, zogenoemde stolpersteine, worden steeds vaker geplaatst in de gemeente Alphen aan den Rijn. De steentjes worden neergelegd voor huizen waar tijdens de Tweede Wereldoorlog vermoorde of omgekomen burgers hebben gewoond. Vorige maand zijn zes nieuwe stenen geplaatst.

Zo zijn twee zogenoemde struikelstenen geplaatst voor de Prins Hendrikstraat 157. Deze stenen zijn voor Bram Engelsman en zijn vrouw Ester Engelsman-Kohn. De twee waren de eigenaren van een winkeltje met snoep, rookwaren en staatsloten, op de plek waar nu een tattooshop gevestigd is. Ester werd gelijk na aankomst in Auschwitz gedood. Bram werd aan het werk gezet, waarna hij vlak voor het einde van de oorlog stierf.

De andere vier herdenkingsstenen zijn geplaatst voor het pand aan de Van Mandersloostraat 98. Deze stenen zijn voor Niek van Dien, zijn vrouw Roosje van Dien-Kroon en hun kinderen Sara en Isaäc. Niek werd vlak voor aankomst in Auschwitz uit de trein gehaald om als dwangarbeider te worden afgevoerd. Zijn vrouw en kinderen werden direct bij aankomst in Auschwitz in de gaskamers gedood.

12 van de 62

Het leggen van de steentjes is onderdeel van een project van Stichting Herdenking Joodse Vervolgingsslachtoffers Alphen aan den Rijn. Hierbij worden er in de gemeente in totaal 62 stolpersteine geplaatst, waarvan er momenteel al 12 te vinden zijn. Na twee jaar van voorbereiding werden in november 2020 de eerste steentjes geplaatst.

De stolpersteine zijn in de jaren negentig bedacht en geïntroduceerd door de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. Demnig levert dan ook de steentjes door heel Europa en dat kent relatief lange levertijden. ‘Mede hierdoor is voor het project drie jaar uitgetrokken’, aldus de stichting. ‘De steentjes worden in principe geplaatst voor de deur van het laatste vrijwillige woonadres van de slachtoffers. Alleen als een adres niet meer bestaat door bijvoorbeeld sloop, worden de stolpersteine voor het gemeente- of dorpshuis geplaatst.’

Lees ook: Eerste Stolpersteine gelegd in Alphen aan den Rijn: ‘Wel heel indrukwekkend om te zien’