Zevende tijd Maureen Koster bij eerste internationale wedstrijd

Foto: Bjorn Paree

BOSKOOP/ALPHEN AAN DEN RIJN - Maureen Koster heeft dinsdagavond haar eerste internationale atletiekwedstrijd gelopen sinds de corona-uitbraak in maart. De 28-jarige Boskoopse liep 15.20,93 op de 5000 meter bij de Continental Tour-wedstrijd in Ostrava (Tsjechië).

Die tijd was goed voor de zevende plek, onder meer achter landgenote Sifan Hassan die won, maar was niet wat Koster er van te voren van had verwacht. 'Het zou in eerste instantie een goed gehaasde race worden, maar vanaf het begin was er een wisseltempo waardoor ik in mijn eerste kilometer al achterop het schema liep om überhaupt onder de vijftien minuten te lopen', legt Koster uit.

Wedstrijden die Koster dit kalenderjaar liep, won ze veelal of ze verbrak haar persoonlijke record. In Tsjechië wilde de atlete haar eigen toptijd van 15.07,20 aanvallen. Om zich te plaatsen voor de naar 2021 uitgestelde Olympische Spelen in Tokio (Japan) moet Koster vanaf december één keer onder de 15.10,00 lopen.

Hazen in het atletiek zijn tempomakers. Zij lopen een van te voren afgesproken hoeveelheid rondes volgens een bepaald tijdschema, met als doel de dat topatleten in de slotfase hun beoogde tijd kunnen lopen.

Test voor Olympische Spelen

Een nieuwe kans om een toptijd te noteren op de vijf kilometer krijgt Koster dit atletiekseizoen vermoedelijk niet. Alle 5000 meter-wedstrijden zijn afgelast en sowieso zijn er maar weinig (middel)lange afstandswedstrijden. Komende zondag loopt Koster een 1500 meter.

Anderhalve week later start de nummer drie van de Europese kampioenschappen in 2015 op een 3000 meter-wedstrijd in Doha (Qatar). 'Dit is niet in het stadion met airco, dus ik ga het benaderen als een test voor Tokio. Ik ga voorafgaand de klimaatkamer in om wat te kunnen acclimatiseren.'

Lees ook: Maureen Koster verpulvert persoonlijk record bij rentree na coronastop