Zicht op EK-medaille verdwijnt als Maureen Koster extra meters moet maken in bocht

Foto: Mike Mourits

BOSKOOP - Het heeft er vrijdagavond voor Maureen Koster niet ingezeten om in de buurt van een medaille te komen op de Europese kampioenschappen indooratletiek. Zesde is dertigjarige Boskoopse geworden op de 3000 meter in 8.47,17. Goed voor haar beste seizoenstijd, maar niet voor een podiumplek.

In de Turkse stad Istanbul begint Koster uitstekend aan de drie kilometer. Van begin af aan behoort ze tot de kopgroep van zes. Als halverwege de race het drietal wegloopt dat uiteindelijk de medailles opstrijkt, rent Koster in vijfde positie. Pal voor haar valt de Turkse drievoudig Europees kampioene Yasemin Can in die kopgroep stil en moet Koster in de bocht om haar heen.

Na de extra meters die zij heeft moeten maken, zijn de drie gevlogen. Vanuit vierde positie sleurt Koster een kilometer lang op kop van de achtervolgers in een alles-of-niets-poging het gat te dichten. Het lukt niet en twee mede achtervolgers profiteren van Kosters kopwerk en passeren haar in de slotmeters.

'Niet wat ik wilde'

'Een zesde plek is niet wat ik wilde', blikt de winnares van EK-brons in 2015 terug. 'Ik heb groot gedacht en de lat hoog gelegd, maar het gebeurde niet. Dat wringt, maar het is wat het is.' Vanuit Istanbul wil Koster, die een week geleden het nationaal record verbrak, aan het positieve blijven denken. 'Ondanks mijn teleurstelling weet ik dat ik de laatste maanden grote stappen heb gemaakt.'

Hanna Klein uit Duitsland kroont zich tot Europees kampioene (8.35,87) door in de laatste honderd meter de Duitse topfavoriete Konstanze Klosterhalfen (8.36,50) voorbij te lopen. Het brons is voor Melissa Courtney uit Wales (8.41,19).

Lees ook: Maureen Koster bekroont comebackjaar met vierde plek op EK atletiek: 'Heel blij dat ik niet gestopt ben'