Ziekenhuis Alrijne past website aan na ophef over stoppen met operaties

Foto: ANP

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Het Alrijne Ziekenhuis heeft een tekst op de website over het verminderen van het aantal operaties aangepast na kritiek van zorgverzekeraars. Er staat nu niet meer dat alleen patiënten van Zorg en Zekerheid in de maand oktober kans maken op een operatie. Over de tekst ontstond veel onrust. Na gesprekken met andere verzekeraars is het artikel op de eigen website aangepast.

Er staat nog wel dat in oktober alleen de operatiekamers in Leiderdorp open zijn. Door geld- en personeelsgebrek gaan de operatiekamers in Leiden en Alphen aan den Rijn die maand dicht. De aankondiging hiervan op de eigen website leidde tot veel onrust onder patiënten.

Ook zorgverzekeraars roerden zich. Vooral omdat het ziekenhuis aankondigde dat alleen patiënten geholpen zouden worden die bij Zorg en Zekerheid waren verzekerd. Eigenlijk zeiden alle verzekeraars dat de maatregel niet voor hun verzekerden gold, omdat er gewoon afspraken lagen.

Gesprekken lopen nog

De afgelopen weken zijn intensieve gesprekken gevoerd door de verzekeraars met het ziekenhuis. Dat heeft nu geresulteerd in een aangepaste tekst op de website. Of dat ook betekent dat patiënten van alle verzekeraars worden opgeroepen voor een operatie, kan op dit moment niemand zeggen.

Eerder zei het ziekenhuis dat er geen operaties gingen worden afgezegd, omdat verzekerden gewoon geen oproep kregen. Verzekeraars zeggen dat er nog altijd wordt gesproken met het ziekenhuis en dat er goede hoop is dat ze er gewoon gaan uitkomen. Het ziekenhuis zelf reageert niet op een verzoek om toelichting.

'Planning is al klaar'

Zilverenkruis laat bovendien weten dat de planning voor de operatiekamers al klaar is. 'En daar staan onze verzekerden ook gewoon op.'