Ziendeweg gaat na jarenlange discussie dicht voor automobilisten

Foto: Google Street View

AARLANDERVEEN/ZWAMMERDAM - De kogel is door de kerk: de Ziendeweg tussen Aarlanderveen en Zwammerdam gaat dicht voor gemotoriseerd verkeer. De gemeenteraad heeft dat besluit genomen.

Het onderwerp ligt al jaren op de politieke tafel. De dertig kilometer per uur-weg is smal. Daardoor kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan voor fietsers die massaal gebruik maken van de weg. Maar ook sluipverkeer, met name richting Nieuwkoop, maakt massaal gebruik van de asfaltstrook dwars door de polder.

Nadat de Ziendeweg in 2022 negen maanden dicht ging als proef, zijn zowel het college van burgemeester en wethouders als de gemeenteraad overtuigd: de weg gaat permanent op slot voor automobilisten.

Iedere werkdag maken ongeveer 1800 motorvoertuigen gebruik van de Ziendeweg, blijkt uit een van de onderzoeken die de gemeente Alphen aan den Rijn heeft laten uitvoeren. Tenminste tachtig procent van het verkeer vanuit de richting Aarlanderveen en Nieuwkoop heeft volgens de gemeente geen bestemming of herkomst in Zwammerdam, maar rijdt verder richting de A12 en omzeilt zo eventuele verkeersdrukte op de N207 en N11.

Nieuw Elan, GroenLinks, VVD, CDA, D66, ChristenUnie, PvdA, SGP, Lokaal Belang Alphen en ONS Alphen hebben donderdagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering ingestemd met het afsluiten van de Ziendeweg.

'Als je de indeling van de Ziendeweg ziet, is deze weg met het huidige verkeersgebruik een onveilige weg voor fietsers en het andere verkeer', vindt Ernst-Jan Straver (PvdA). 'De beste oplossing zou een los fietspad zijn, maar die financiën zijn er niet. Daarom zijn wij voorstander van het afsluiten van deze weg.'

RijnGouweLokaal, SP en Forum voor Democratie stemden als enigen tegen. 'Op geen enkele manier is aangetoond dat die weg gevaarlijk is en veel omwonenden hebben moeite met die afsluiting', legt Ank de Groot (RijnGouweLokaal) uit. Voor haar voorstel om te werken met kentekenregistratie kreeg ze niet de handen op elkaar binnen de gemeenteraad.

Nieuwkoop

Tegelijkertijd werd in de gemeenteraad van Nieuwkoop ook gesproken over de Ziendeweg. Door de lokale politieke partij Samen Beter Nieuwkoop werd een motie ingediend die 'sterke afkeuring uitsprak' richting de gemeente Alphen aan den Rijn. Er werd ook gevraagd om 'een stevig gesprek' en 'mogelijke juridische stappen'.

De gemeenteraad was tegen de woordkeuze in de motie. Een gewijzigde motie, ook zonder juridische stappen, werd met een ruime meerderheid verworpen.

Lees ook: Politie naar raadsvergadering vanwege boze burgers die zich laten horen

Hieronder zijn de interviews met verkeerswethouder Relus Breeuwsma (CDA) en gemeenteraadsleden Gé Kapteijn (GroenLinks) en Ernst-Jan Straver (PvdA) te beluisteren. Helaas is het interview met Ank de Groot van RijnGouweLokaal alleen met slechte geluidskwaliteit beschikbaar. Studio Alphen Politiek wordt elke zondag van 13.00 tot 14.00 uur op de radio uitgezonden door Studio Alphen.