Zomerspektakel aan het Meer van start: duizenden mensen zien Anouk, Snelle en Kensington

Snelle tijdens het Zomerspektakel aan het Meer in 2022 Foto: John Wiersma Fotografie

ALPHEN AAN DEN RIJN - De eerste dag van het Zomerspektakel aan het Meer in Alphen aan den Rijn zit erop. Vele duizenden mensen zijn vrijdagavond afgekomen op de optredens van Anouk, Kensington, Snelle en Cesar Zuiderwijk. Nadat het festival in 2020 en 2021 niet door kon gaan vanwege de coronamaatregelen, is de achtste editie van het openluchtfestival nu eindelijk van start gegaan.

Foto's bekijken? Scroll dan door de afbeeldingen van John Wiersma (drone) en Ron Hoenson (artiesten). Dat kun je doen door op het pijltje in de foto te klikken.

Het was 18.15 uur toen Cesar Zuiderwijk met DrumDemons het spits afbeet. Eigenlijk zou de drummer samen met Golden Earring optreden op het Zomerspektakel in 2020. Maar in 2021 besloot de nostalgische Haagse rockband om ermee te stoppen. Bij George Kooymans werd de ziekte ALS vastgesteld. Omdat Zuiderwijk en zanger Barry Hay geen vervanger wilden zoeken voor Kooymans, betekende dat het per directe einde van de bekende band. Om die reden heeft de organisatie Cesar Zuiderwijk zelf geboekt om het festival in 2022 te openen.

Geen André Hazes Jr. (geboekt voor 2020 en 2021) en Blof (geboekt voor 2020) deze avond, wél Anouk, Kensington en Snelle. Anouk betrad als eerste van de drie het podium. Voor de tweede keer was ze de hoofdact op het festijn bij de Alphense Zegerplas. Daarna debuteerde Snelle op het Zomerspektakel. De zanger en rapper gaf ten overstaan van een kleine 15.000 mensen acte de présence met zijn band De Lieve Jongens.

Afscheidstournee Kensington

Voor de derde en laatste keer was Kensington te gast op het Zomerspektakel aan het Meer. De populaire rockband houdt na dit jaar op te bestaan. In hun laatste festivalseizoen deden Eloi Youssef, Casper Starreveld, Jan Haker en Niles Vandenberg Alphen aan. Kensington heeft de openingsavond van het driedaagse festival afgesloten.

De rest van het Zomerspektakel aan het Meer is gratis te bezoeken. De zaterdag staat in het teken van Xander & Friends. Xander de Buisonjé zingt samen met bevriende Nederlandse artiesten allemaal guilty pleasures. Op zondag treden onder anderen Tino Martin en The Dirty Daddies op.

Onze televisiereportage van de vrijdagavond kun je onderaan dit bericht bekijken.