Zorba de Griek en Is Morus bundelen krachten voor nieuwe lunchroom op Rijnplein

Het is stil bij PLEIN62 Foto: Studio Alphen

ALPHEN AAN DEN RIJN – Op 29 maart wordt er op het Rijnplein een nieuw horecazaak geopend: Pita & Pinsa. De Grieks-Italiaanse lunchroom is een concept van Elias Karmiris, eigenaar van Zorba de Griek, en de broers Giuseppe en Francesco Carta van het restaurant Is Morus. ‘We willen de smaken van Italië en Griekenland samenbrengen,’ vertelt Karmiris.

‘Francesco en ik kennen elkaar sinds kleins af aan,’ legt Karmiris uit. ‘We komen al jaren bij elkaars restaurant over de vloer. Onze ouders zijn ooit Zorba en Is Morus begonnen.’

'Wij gingen zo goed met elkaar om dat we dachten: ‘Hoe leuk is het als wij onze krachten kunnen bundelen?’ Toen zijn we op het concept Pita & Pinsa gekomen, waarin we de smaken van Italië en Griekenland samenbrengen.'

Pita salami

Beide restauranteigenaars zijn opgegroeid in de onderneming en kregen in hun opvoeding veel dezelfde dingen mee. ‘Onze ouders zijn ook een beetje dezelfde types: een strikte, hardwerkende moeder die alles volgens de regels moet doen, en een wat rustigere vader. Wij zijn een mooie mix daarvan. We weten wat hard werken is, maar ook wat gezelligheid is,’ zegt Karmiris.

Ook geeft hij aan dat er veel overeenkomsten zijn tussen Grieken en Italianen in de manier van leven. ‘In het zuiden van Europa zijn ze heel relaxed en doen ze aan middagslaapjes. Ook kunnen ze heel goed koken.’

De gerechten in Pita & Pinsa zijn een combinatie van Italiaans en Grieks, met ook andere Zuid-Europese invloeden. Als voorbeeld geeft Karmiris een pita gevuld met mortadella of salami, of een pizza belegd met souvlaki of gyros. ‘Het wordt een mooie combinatie van de keukens,’ vertelt hij. Er komen broodjes, soepen, vegetarische opties en er wordt nagedacht over gezond eten.

Borrelen voor het uitgaan

De openingstijden van het restaurant zijn nog niet definitief, maar de horecaondernemer denkt nu de deuren open te doen van 11 uur ’s ochtends tot 8 uur ’s avonds.

‘Op vrijdag en zaterdag willen we onze deuren zelfs openhouden tot een uurtje of 12 of 1 uur ’s nachts. Mensen die willen uitgaan in het centrum kunnen dan nog bij ons een wijntje drinken of een borreldrankje nemen,’ legt Karmiris uit.

Momenteel zijn de eigenaren bezig met de verbouwing van het oude pand van Plein62. ‘We hebben nog zes of zeven weken nodig om het een hippe tent te maken voor Alphenaren,’ zegt Karmiris. 'Alles wordt nieuw.'

Eind maart gaat het restaurant open voor vrienden en familie. De grand opening van het restaurant vindt plaats op zaterdag 29 maart.

Lees ook: Zomerspektakel maakt line-up bekend voor de vrijdagavond

Luister hier naar het interview met Elias Karmiris De Ochtendshow wordt elke werkdag van 7.00 tot 10.00 uur op de radio uitgezonden door Studio Alphen.