Zorgen over verkeersdrukte in de wijk Hoorn: ‘Het wordt alleen maar drukker’
ALPHEN AAN DEN RIJN - Bewoners van de wijk Hoorn in Alphen aan den Rijn maken zich zorgen over de toenemende verkeersdrukte. 'Als ik 's ochtends de hond uit ga laten moet ik soms meer dan vijf minuten wachten om over te steken', klaagt bewoner Christiaan van Loon in De Ochtendshow van Studio Alphen.
Verder maken de bewoners van de wijk zich zorgen over de luchtkwaliteit, geluidsoverlast en agressief rijgedrag waardoor onveilige verkeerssituaties ontstaan. 'Ik heb een dochter die straks ook naar school moet. Het is gewoon hartstikke onveilig voor haar', stelt Van Loon.
Er zijn in de wijk Hoorn niet echt veel oversteekplaatsen voor voetgangers volgens Van Loon. Dit zou de doorstroming voor het verkeer namelijk alleen maar meer belemmeren. Volgens de bewoners is dat nog niet zo zeer het probleem. De pijn ligt bij hen vooral bij het gebrek aan een toekomstperspectief tegen de toenemende drukte.
'Als het zo doorgaat kunnen wij ons huis niet meer uit'
Er komen namelijk binnenkort ook nog eens zo'n 5.500 woningen bij in de Gnephoek. De gemeente en de provincie willen volgens Van Loon eerst bouwen en daarna pas infrastructuur aanleggen. Op die manier wordt het volgens hem alleen nog maar drukker in de wijk. 'Ik ben natuurlijk wél voor de bouw van die woningen. Er is namelijk een enorm woningprobleem', benadrukt de bewoner.
'Ze moeten meedenken aan een proactief plan voor de bewoners. Wellicht dat er een rondweg kan komen', oppert Van Loon. 'Ze moeten eerst zorgen voor de bewoners hier in plaats van 5.500 huizen bouwen. Als het zo doorgaat kunnen wij straks ons eigen huis niet meer uit.'
Dat komt volgens de bewoners onder andere door de bouwplannen in de Rijnhaven en Gnephoek en door het feit dat de wijk Hoorn buiten de emissievrije zone ligt, waardoor vrachtverkeer en dieselbusjes gedwongen worden om door de Alphense wijk te rijden. 'Wij staan overal voor open, mits er maar actie wordt ondernomen', besluit Van Loon.
Lees ook: Gemeente, woningcorporatie en netwerkbeheerder werken samen aan warmtenet