Zwammerdam omgedoopt tot Zwangerdam: vergrijzing moet tegengegaan worden

ZWAMMERDAM - De vergrijzing van Zwammerdam is een groot zorgenkindje van de gemeente Alphen aan den Rijn. Tien jaar geleden zaten er nog 260 kinderen op de basisscholen in het dorp, nu zijn dat er nog maar 102. Nieuwe huizen lijken er op korte termijn niet te komen en daarom wil de voetbalclub dat mensen zelf maar de vergrijzing tegengaan.

'Wij noemen het dorp tijdelijk Zwangerdam', zegt Jaap Peters, voorzitter van de voetbalvereniging. 'Als we nu toch nog minstens vijf jaar moeten wachten op woningbouw, moeten we zelf maar wat doen in de tussentijd.' De voetbalvereniging heeft alvast speciale rompertjes laten bedrukken voor de toekomstige leden.

Serieuze ondertoon

Het is een ludieke actie. Maar wel met een serieuze ondertoon. 'Sinds 1984 zijn er geen nieuwbouwwijken meer neergezet en ook nauwelijks huizen gebouwd. Dat merk je 35 jaar later', vindt Peters. Een Dammenaar op straat vertelt dat zijn dochter graag in Zwammerdam wil blijven wonen, maar dat het nog maar de vraag is of dat lukt. Een dorpsgenoot stelt dat Zwammerdam behoefte heeft aan betaalbare koopwoningen voor starters en nieuwe huurhuizen.

De belangenvereniging van Zwammerdam heeft er bij de gemeente Alphen op aangedrongen dat er 60 tot 100 nieuwe woningen nodig zijn de komende vijf jaar voor de leeftijdscategorie 18 tot 35 jaar om Zwammerdam vitaal te houden. De gemeente Alphen moet op zijn beurt met de provincie Zuid-Holland overeenstemming zien te bereiken over nieuwbouw, omdat de bouw van nieuwe huizen niet ten koste mag gaan van het groene karakter van Zwammerdam.

'Er is hier ooit een tijd geweest dat er misschien wel vijftig winkels waren', zegt Peters. 'Nu is dat er nog maar één, een bakker.' Als er niets gebeurt wordt Zwammerdam een uitstervend dorp.