Zwammerdam wordt voorlopig niet aangesloten op biogas

ZWAMMERDAM - Op dit moment is het financieel niet haalbaar om Zwammerdam energieneutraal te maken. Omdat er geen subsidies beschikbaar zijn is het financiële risico voor Ekodorp, de producent van biogas, te groot. Praktisch zou het wel mogelijk zijn, al moet verdere studie het huidige vermoeden bevestigen. Dat blijkt uit een eerste uitgevoerd onderzoek door de gemeente.

De gemeente Alphen aan den Rijn wil in 2050 fossiel brandstofvrij, energie- en CO2-neutraal zijn. Alphen bestaat voor een deel uit agrarisch gebied. Daardoor is er veel biomassa aanwezig. Ondanks dat 'Bionet Zwammerdam Energieneutraal' op dit moment niet haalbaar is, gaat het plan niet de prullenbak in. In 2018 wordt een businesscase opgezet.

Het beste idee van Alphen

In 2015 nodigde de gemeente Alphen inwoners en bedrijven uit om met 'Het beste idee van Alphen' te komen. Ondernemer Machiel van der Schoot won met het idee om biogas naar Zwammerdam te leiden. Het gas wordt nu nog omgezet in elektriciteit waarbij een groot deel van de energie verloren gaat. Het Alphense bedrijf Ekodorp produceert net zo veel als het jaarverbruik in Zwammerdam.

Het was de bedoeling om eerst landgoed Hooge Burch van zorginstelling Ipse De Bruggen aan te laten sluiten op het bionet. Als die pilot goed verloopt, zou de rest van Zwammerdam over kunnen gaan. De leidingen zijn grotendeels geschikt voor biogas. Zwammerdam zou, voor zover bekend, het eerste dorp ter wereld zijn dat draait op biogas.