Zwammerdamschepen liggen op schema: negen maanden per deel gerestaureerd

ALPHEN AAN DEN RIJN - De restauratie van de Zwammerdamschepen ligt op schema. In museumpark Archeon in Alphen aan den Rijn wordt al ruim een jaar hard gewerkt aan het behoud van de zes oude Romeinse vaartuigen. Op dit moment wordt gewerkt aan de Zwammerdam II.

Ooit was dit een vrachtschip voor het transport van goederen over de Rijn. Het schip was 22 meter lang. In een stalen frame ligt een deel van het midden en de achtersteven. 'Over het eerste deel hebben we negen maanden gedaan', vertelt archeoloog Tom Hazenberg. 'We moesten nog veel ontdekken. Maar nu gaat het snel. Ik denk dat we elke drie maanden een deel afkrijgen.'

Toekomstbestendig

Drie kano's en drie vrachtschepen werden tussen 1971 en 1974 opgegraven in Zwammerdam. 1800 jaar oud Duits eikenhout, uit de tijd dat de Rijn de noordgrens van het Romeinse Rijk was. De boten zijn veertig jaar geconserveerd in Flevoland, waar het water uit het hout is vervangen door polyethyleenglycol. Daarmee is het hout toekomstbestendig.

Sinds een jaar worden de boten in Alphen gerestaureerd. Momenteel is de Zwammerdam II aan de beurt en het is een hele puzzel. Overal liggen stukken donkergrijs hout met cijfer- en lettercodes in kasten, of bij het schip. 'Maar we zetten niet alleen de oude stukken weer aan elkaar, we voegen ook nieuw eikenhout toe zodat ze er straks echt uitzien als complete schepen', zegt Hazenberg.

Nationaal Romeins Scheepvaartmuseum

De schepen krijgen over enkele jaren een plek in het Nationaal Romeins Scheepvaartmuseum. Het is de bedoeling dat het museum in Archeon komt. 'Maar we laten niet alleen de schepen zien', kondigt Archeon-directeur Jack Veldman aan. 'We laten ook zien wat die mensen hier kwamen doen, wat ze aten, hoe ze leefden en hoe dat samenging met de lokale bevolking.'

Het nieuwe museum moet ook bijdragen aan iets anders: de oude Romeinse grens, de Limes, staat op de nominatie om Unesco-werelderfgoed te worden. Met het museum en de gerestaureerde schepen, moet die status binnen handbereik komen. 'Het moet wel heel raar lopen als dat niet lukt', stelt Veldman.