Zware windstoten op komst, KNMI waarschuwt alert te zijn

Foto: ANP

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Het KNMI heeft voor woensdagochtend code geel afgegeven. Er worden namelijk zware windstoten verwacht, waarschuwt het weerinstituut. Vanaf de vroege ochtend kunnen windstoten van 70 tot 100 kilometer per uur door de regio razen.

'Het gebied met zware windstoten verplaatst zich in de loop van de ochtend noordoostwaarts over Nederland', aldus het KNMI. Mensen worden gewaarschuwd buiten en in het verkeer goed op te letten. Bij zware windstoten kunnen takken van bomen bijvoorbeeld afbreken.

Dinsdagavond gaat de bewolking al toenemen en vannacht valt er naar verwachting veel regen. Ook woensdagochtend valt er eerst nog regen. Later op de dag klaart het wat meer op.

Mogelijk eerste zomerstorm sinds 2020

Er bestaat een kans dat woensdag de eerste zomerstorm in drie jaar tijd genoteerd kan worden. Om van een officiële storm te spreken, moet er op ten minste één weerstation een uurgemiddelde van windkracht 9 worden gehaald. 'Er bestaat een kleine kans dat het aan de kust officieel tot een storm komt', zegt Weeronline.

Als het überhaupt tot een storm komt woensdag, dan is dit volgens Weeronline de eerste zomerstorm sinds 2020. Op 25 augustus trok destijds storm Francis over het land.