Zwarte Piet niet meer welkom op scholen van WIJ de Venen

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Scholenkoepel SPO WIJ de Venen neemt dit jaar afscheid van Zwarte Piet. In een brief aan ouders en verzorgers laat de scholenkoepel weten in de afgelopen jaren stap voor stap een andere mening te hebben gekregen over Zwarte Piet.

'Een paar jaar geleden werd Zwarte Piet nog heel enthousiast ontvangen op onze scholen, de mooiste verhalen zijn bedacht voor Sint en zijn zwarte knechten. Maar langzamerhand is het ons duidelijk geworden dat we te veel mensen, ook kinderen, kwetsen met onze Sinttraditie', schrijft de scholenkoepel in de brief. 'En daarom hebben we nu stichtingsbreed besloten om afscheid te gaan nemen van de zwarte kleur van de Pieten.'

Het uiterlijk van Piet zal vanaf dit jaar anders zijn op de scholen, de scholenkoepel zegt nog niet op welke manier. Ook de versieringen, die tijdens het sinterklaasfeest worden gebruikt, worden aangepast. Onder SPO WIJ de Venen vallen onder andere de basisscholen Johannes Postschool in Hazerswoude-Dorp, De Tweeklank in Hazerswoude-Rijndijk, en De Rank in Koudekerk aan den Rijn.

Intocht Sinterklaas

Eerder werd al duidelijk dat een deel van de zwarte pieten tijdens de Alphense intocht van Sinterklaas wordt vervangen door roetveegpieten. Binnenkort moet duidelijk worden of de intocht, vanwege de geldende coronamaatregelen, kan plaatsvinden in november.

Lees ook: Voor het eerst roetveegpieten tijdens intocht Sinterklaas in Alphen aan den Rijn