100 jaar KNA: ‘Wij gaan allang niet meer marcherend door de straten’

Het bestuur van Kunst Na Arbeid (KNA) Foto: Diana Baak

KOUDEKERK AAN DEN RIJN - Muziekvereniging Kunst Na Arbeid (KNA) viert in 2024 het 100-jarig jubileum. De muziekvereniging startte dit jaar met een optreden bij de nieuwsjaarsreceptie van gemeente Alphen aan den Rijn. 

Ook de rest van het jaar worden er optredens en activiteiten georganiseerd in het kader van het jubileum. Het KNA-bestuur vertelt over het programma.

Een taartje voor jarigen op 11 januari

Kim van der Post (41) is secretaris van het bestuur. Zij speelt van jongs af aan saxofoon en is toen ze 25 jaar geleden in Koudekerk kwam wonen actief lid bij KNA geworden.

Henry Schellingerhoudt (60) speelt als geboren en getogen Koudekerker al bijna 50 jaar trompet bij de vereniging. Het is exact 100 jaar geleden dat de vereniging werd opgericht, op 11 januari 1924.

Van der Post: 'Vandaag hebben we drie inwoners die ook jarig zijn getrakteerd op taart. Voor Jan Pennings was het een verrassing. Zijn dochter regelde het voor zijn 82ste verjaardag. Ook Ernst-Jan Verbree en Esteejade Bours werden vandaag op taart getrakteerd. Met deze actie hebben we ons jubileumjaar officieel geopend.' 

Jong geleerd...

KNA heeft op dit moment 24 spelende leden, waarvan 3 jeugdleden. Vaste activiteit van de vereniging is daarnaast het geven van muziekles aan kinderen. 'We hebben door de jaren heen meer dan 100 kinderen opgeleid voor het bespelen van een instrument', vertelt Henry Schellingerhoudt van het bestuur.

'Na de opleiding maken heel wat leerlingen de overstap naar het grote orkest. Helaas zien wij dat als ze naar de middelbare school gaan of als ze gaan studeren er geen ruimte is voor meerdere hobby’s. Wij zeggen ook altijd school gaat voor en hopen dat ze op een later moment terugkeren bij de vereniging.'

Fanfare imago klopt niet

'Om muziekles te stimuleren hebben we diverse projecten op scholen gedaan. Maar kinderen hebben tegenwoordig zoveel te doen, dat muziek vaak als eerste afvalt. Wij vinden dit toch een merkwaardige keuze', zegt Schellingerhoudt. 

'Wetenschappelijk onderzoek heeft namelijk bewezen dat muziek maken een zeer positieve invloed heeft op de intelligentie en het sociaal functioneren van kinderen. Komend jaar willen wij een start maken met het organiseren van workshops voor kinderen uit groep 1 en 2 op scholen en opvang, want je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen.

Wat ook een rol speelt is dat rond KNA nog altijd het imago van een ouderwetse fanfare hangt. Maar we gaan al lang niet meer marcherend door de straten en spelen geen marsen, maar moderne lichte muziek en popmuziek. Naast het orkest hebben we ook een ‘dweilband’ die vooral meezingers speelt.'

Gezelligheid staat voorop

Van der Post: 'We repeteren elke woensdagavond met het orkest en de dweilband repeteert op maandagavond in de Ridderhof. De vaste uitvoeringen van KNA zijn het jaarlijkse voorjaarsconcert en we spelen op evenementen als Koningsdag, 4 mei Dodenherdenking, Gluren bij de Buren en daarnaast geven we op aanvraag optredens bij speciale evenementen.

We doen ook gezellige dingen met elkaar. Zo organiseren we activiteiten voor de jeugd met een thema, klaverjas- en spelletjesavonden, familie barbecue, bierproeverijen en we proberen om de twee jaar een weekend weg te gaan met de jeugd. Ook halen we eens in de vier jaar oud papier op in Koudekerk.'

Jubileumactiviteiten

'In dit jubileumjaar organiseren we vrijwel elke maand een activiteit. In februari is dat de Play-in in de Ridderhof waar iedereen die het leuk vindt om mee te spelen is uitgenodigd om overdag te repeteren en om 17.00 uur een concert te geven. Je kan je hier nog voor opgeven via onze website', vertellen de bestuursleden.

Ook de rest van het jaar worden volop activiteiten georganiseerd, zoals open dagen en jamsessies. 

'Na de zomer kan iedereen bier komen proeven, want we laten speciaal voor het jubileum bier brouwen. Het KNA bier “Toonladder Tripel” is binnenkort te bestellen bij onze leden, via de website en op onze social media. Oktober is de maand van Halloween en dan organiseren we een lampionoptocht.'

Jubileumgids en slotconcert

Het slotconcert vindt in november plaats. 'Tijdens het slotconcert krijgen wij hulp van oud-leden, die sinds begin van deze maand met ons mee repeteren. Als er oud-leden zijn die willen meespelen, dan kunnen zij zich melden. We spelen dan muziek uit de tien decennia dat we bestaan, bijvoorbeeld Glenn Miller voor de 50-er jaren en de Beatles voor de sixties.

Om de 100 jaar historie in beeld te brengen komt er ook een gids van 64 pagina’s uit met verhalen, interviews met (ere) leden en foto’s. Die gids gaan we huis-aan-huis verspreiden in Koudekerk aan den Rijn en Hazerswoude-Rijndijk.

De activiteiten organiseren en het uitbrengen van de jubileumgids is mogelijk dankzij de vele (lokale) ondernemers en donateurs die ons steunen met een bijdrage in geld of in materialen. Het is hartverwarmend te merken hoe groot de steun is voor onze vereniging.'