11.849 kiezers hebben vóór woensdag al gestemd

Foto: Studio Alphen

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - 11.849 mensen hebben tot woensdag gestemd voor de Tweede Kamerverkiezingen. Dat is 13,78 procent van alle stemgerechtigden. 5973 kiezers maakten gebruik van de mogelijkheid om op maandag of dinsdag naar de stembus te gaan. 5876 zeventigplussers hebben per brief gestemd.

Vanwege de coronapandemie is het voor ouderen en mensen met een kwetsbare gezondheid mogelijk om op maandag of dinsdag, zonder drukte, te stemmen. Maandag is door 2915 mensen gestemd op een van de negen geopende stemlocaties. Op dinsdag, toen 3058 burgers hun stem hebben verzilverd, waren elf stembureaus open.

Voor senioren is het mogelijk om per brief te stemmen. De gemeente Alphen aan den Rijn heeft 5876 briefstemmen ontvangen. Alle tot nu toe uitgebrachte stemmen worden woensdag overdag geteld in de Alphense Limeshal.

65 stemlocaties

In totaal zijn 85.935 inwoners van de gemeente Alphen aan den Rijn stemgerechtigd. Woensdag zijn 65 stemlocaties open, verspreid over alle acht de dorpskernen. Burgemeester Liesbeth Spies hoopt op een opkomst van 80 procent. Bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen kwam Alphen tot een opkomst van 83,8 procent.

Hieronder is de televisiereportage te bekijken die Studio Alphen afgelopen maandag maakte tijdens de eerste dag van het vroegstemmen, oftewel early voting.