13 nieuwe huizen in Aarlanderveen: te veel, te hoog en te duur? Of juist niet?

AARLANDERVEEN - Dertien woningen wil een projectontwikkelaar bouwen op het perceel van een boerderij aan het Noordeinde in Aarlanderveen. Het college van burgemeester en wethouders vindt het een goed plan. Aarlanderveen schreeuwt namelijk al jaren om nieuwe huizen. Alleen zo kan de vergrijzing worden tegengegaan. Maar er is weerstand vanuit het dorp. 'De argumentatie is dat deze nieuwbouw voor jonge gezinnen is. Maar dat kunnen we op onze buik schrijven. Daar is het te duur voor.'

Afgelopen donderdagavond was er een zogeheten hoorzitting in Aarlanderveen. Het is een ambitie van de lokale politiek om dit soort bijeenkomsten niet langer in het gemeentehuis te organiseren, maar zo dicht mogelijk bij 'het onderwerp' zelf. In Het Oude Rechthuis kwamen politici en inwoners deze week samen. 'Ik wil heel graag vasthouden aan de karakteristieke lintbebouwing in Aarlanderveen. Dat zomaar gezegd wordt dat ze de karakteristieke boerderij gaan slopen, gaat mij aan het hart', zegt de Veense Caroline Overbeek. De boerderij is cultureel historisch erfgoed. Jarenlang achterstallig onderhoud heeft ervoor gezorgd dat restauratie enorm prijzig is, staat in een onderzoeksrapport.

Dat is het niet alleen. Aan 'slechts' twee van de dertien huizen hangt een prijskaartje van onder de 400.000 euro. Dat zal het voor inwoners van Aarlanderveen moeilijk maken om een woning te kopen. 'Ik denk dat mensen van buiten Aarlanderveen de woningen gaan kopen', voorspelt Overbeek, iets dat ze overigens prima vindt. Maar: 'het gaat om winst maken, niet om betaalbaarheid', in haar ogen. 'De ontwikkelaar wil eraan verdienen, dat snap ik. Ik vind het alleen heel jammer dat de initiatiefnemers niet gezegd hebben om inpandig aan de slag te gaan.' Dat zou de prijs drukken.

Politiek is aan zet

Op donderdag 10 november is er een commissievergadering van de gemeenteraad. Dan moeten politieke partijen stelling innemen. 'Te hoog en te veel', loopt GroenLinks-gemeenteraadslid Gé Kapteijn daar alvast op vooruit. 'Ik kan me voorstellen dat je er vijf woningen kunt bouwen, maar niet zoveel als nu. Elf meter hoog, dat is echt te hoog voor Aarlanderveen.' Peter Bakker van PvdA vindt het vooral belangrijk dat het woongenot van de direct-omwonenden niet te erg wordt verstoord. VVD'er Jeroen Matthijssen zegt dat zijn partij nog een standpunt in moet nemen.

Caroline Overbeek verwacht dat veel van haar dorpsgenoten de commissievergadering gaan bijwonen in het gemeentehuis. 'Je ziet het vanavond, er is veel belangstelling en dat is goed.' Zelf is ze er over een kleine maand ook bij. 'Ik vind dat we samen moeten optrekken en naar een oplossing moeten zoeken. We moeten samen werken aan een mooi plan.'

Hieronder zijn de radio-interviews met inspreekster Caroline Overbeek en gemeenteraads(commissie)leden Jeroen Matthijssen (VVD), Gé Kapteijn (GroenLinks) en Peter Bakker (PvdA) te beluisteren.