18 maanden cel geëist tegen leraar Groene Hart Lyceum die relatie had met 15-jarige leerling

Foto: Studio Alphen

ALPHEN AAN DEN RIJN - Een voormalig biologieleraar van de Alphense middelbare school CSG Groene Hart, locatie Lyceum, moet achttien maanden de cel in als het aan het Openbaar Ministerie (OM) ligt. De destijds 27-jarige docent had een relatie met een toenmalige leerling van de school. Zij was vijftien jaar. Van de geëiste achttien maanden zijn er zes voorwaardelijk.

De relatie kwam aan het licht toen het meisje door de verdachte, op dat moment invaldocent op de school, werd thuisgebracht. Ze vertelde dat ze had moeten nablijven bij een andere leraar en dat de verdachte daarna op het schoolplein had aangeboden haar weg te brengen. De vader van het meisje ging op onderzoek uit en ontdekte dat zijn dochter helemaal niet had hoeven nablijven. Ze bleek al 2,5 maand een relatie te hebben met docent.

Wel of geen seks?

De verdachte ontkent niet dat hij en de leerling gevoelens voor elkaar kregen, maar zegt wel dat hij erop heeft aangedrongen om daar niets mee te doen. 'Er zou hooguit wat zijn geknuffeld en gezoend. Maar appgesprekken laten niets te raden over', stelt de officier van justitie. 'Het meisje vertelt zelf ook over een huisje dat verdachte had gehuurd, waar ze stiekem een paar dagen zijn geweest. Er is op enig moment een zwangerschapstest aangeschaft en twee vriendinnen, die van de relatie wisten, legden ook belastende verklaringen af.'

De inmiddels 29-jarige inwoner van Almere ontkent seks gehad te hebben met de scholiere, terwijl het meisje dat wel heeft verklaard bij de politie. 'Het ging niet verder dan zoenen, meer wilde ik niet', zei hij tijdens de rechtszaak dinsdag. De man gaf wel toe dat hij gevoelens voor haar had, maar wilde wachten totdat ze zestien was en hij geen docent meer zou zijn op haar school. In het vakantiehuisje zou het niet verder zijn gegaan dan 'droog knuffelen'. De verdachte denkt dat ze de seks verzonnen heeft om indruk te kunnen maken op leeftijdgenoten.

'Misbruik gemaakt van het vertrouwen'

'Verdachte heeft misbruik gemaakt van het vertrouwen dat zij in hem stelde', zei het OM. De verdachte gaf niet zelf les aan het meisje, maar dat maakt volgens het OM geen verschil. 'Elke docent heeft uit hoofde van zijn functie een bepaald overwicht op alle leerlingen. Dat verdachte niet dé docent van het slachtoffer was, doet daar niet aan af.'

Dat de twee verliefd op elkaar waren, maakt het volgens het OM ook niet minder ernstig. 'Hij was een volwassen man met al een volwassen relatie achter de rug. Alleen al daarom, maar ook zeker vanwege zijn positie als docent, had verdachte beter moeten weten.' De rechtbank doet later deze maand uitspraak in de zaak.