Waardering voor mantelzorgers: 200 euro cadeau

ALPHEN AAN DEN RIJN - Mantelzorgers kunnen sinds half juni weer aanspraak maken op het mantelzorgcompliment. Dat is een bonus in de vorm van 200 euro als dank voor de zorg die zij verrichten. Nieuw dit jaar is dat de ontvangers van mantelzorg het compliment voor hun verzorger aan kunnen vragen. 

Vorig jaar moesten mantelzorgers het compliment zelf aanvragen. 'Dat vonden sommigen ingewikkeld', zegt wethouder Anouk Noordermeer. Daarom is de aanvraagprocedure dit jaar aangepast. De minimale leeftijd voor het compliment is ook verlaagd, mantelzorgers vanaf 16 jaar komen in aanmerking voor het bedrag. Mantelzorgers tussen de 6 en 15 jaar oud krijgen een VVV-bon ter waarde van 50 euro. 

Waardering

Het mantelzorgcompliment is een manier om waardering te uiten richting mantelzorgers. 'Ze mogen zelf bepalen hoe ze het geld besteden. Mensen vinden dit leuker dan dat wij bedenken wat goed en leuk voor ze is.' Naast de financiële tegemoetkoming worden er ook bijeenkomsten en uitjes voor mantelzorgers georganiseerd. 

De wethouder hoopt dat er goed gebruik wordt gemaakt van de regeling. 'Ik hoop dat de mensen die vrijwillig zorg verlenen ons goed weten te vinden en gewoon gebruik maken van dat compliment.' De geldbedragen en cadeaubonnen worden door Tom in de buurt uitbetaald.