21-jarige man krijgt werkstraf voor binnensmokkelen hasj in Alphense gevangenis

Foto: John van der Tol

ALPHEN AAN DEN RIJN – Een 21-jarige man heeft van de rechtbank in Den Haag een werkstraf van 40 uur opgelegd gekregen, omdat hij hasj binnensmokkelde in de gevangenis van Alphen aan den Rijn. Dat meldt het AD woensdagmiddag.

De man uit Schiedam drukte bij een vriendschappelijke handdruk iets in de hand van een gedetineerde. Een bewaker die het zag gebeuren werd achterdochtig en uiteindelijk bleek dat de 21-jarige verdachte hasj had gegeven aan de gevangene. Vervolgens werd hij verder gefouilleerd en vonden de gevangenisbewakers een nog groter brok van bijna vijftig gram in zijn kleding.

Daarna werd de man ondervraagd door de politie. De verdachte bezoeker wilde niets kwijt en beriep zich tijdens de ondervraging op zijn zwijgrecht. Hij moest bij de rechter woensdag zijn acties verklaren en verantwoorden, maar was niet aanwezig bij de zitting. Daarom voerde zijn advocate namens hem het woord.

Nog een extra werkstraf

De rechter veroordeelde de verdachte Schiedammer tot een werkstraf van 40 uur. Dat was ook de strafeis van de officier van justitie. Volgens de aanklaagster zorgt de drugssmokkel voor drugshandel in de PI van Alphen aan den Rijn. Daardoor ontstaat vaak meer risico op geweld en onrust in de gevangenis.

De 21-jarige man kreeg naast de 40-urige werkstraf voor het smokkelen van hasj een tweede werkstraf vanwege onder andere belediging. Daarvoor kreeg hij een werkstraf van 56 uur.

Lees ook: Dierenambulance verrast met melding: ‘Voelden ons gigantisch in de maling genomen’