8 kwekerijen openen hun deuren tijdens Open Kwekerijdag in Hazerswoude-Dorp

Kwekerijen stellen hun deuren open Foto: Open Kwekerijdag

HAZERSWOUDE-DORP - ‘Het is uniek dat je bij kwekerijen kunt kijken die normaal gesloten zijn voor het publiek’, vertelt de voorzitter van Stichting Greenport, Linda Hoogendoorn, in De Ochtendshow van Studio Alphen. In Hazerswoude-Dorp heeft aankomende zaterdag de Open Kwekerijdag plaats. Acht kwekerijen openen hun kwekerij voor publiek.

Tijdens de Open Kwekerijdag is te zien hoe de planten worden gekweekt en zijn er verschillende informatieve stands van leveranciers aanwezig. Ook worden er producten verkocht en is er een carrièreplein voor geïnteresseerden.

Ook voor kinderen staan er activiteiten op de planning. Ze kunnen hun boomkwekerij-diploma halen, spelen op een springkussen, zich laten schminken, een ijsje eten en er wordt een speurtocht georganiseerd.

Carrièreplein en veel banen

Op het carrièreplein is informatie te vinden over banen en opleidingsmogelijkheden. ‘Voor mensen die eens wat anders willen, zij-instromers, jeugd die aan het oriënteren is, maar ook gepensioneerden’, meldt Hoogendoorn. ‘Omdat de boomkwekerijsector groot is, zijn er ook heel veel banen in te vinden.’

‘Het gaat goed in de boomkwekerijsector, want er is veel vraag’, zegt de voorzitter. ‘Veel mensen vergroenen hun achtertuinen. Daarnaast leggen gemeenten en provincies meer groen aan.’ Volgens haar heeft dit te maken met een tweetal factoren: ‘De problemen die we nu ervaren met waterkwaliteit en luchtkwaliteit spelen een rol, daarnaast is het goed voor de gezondheid en het welzijn van mensen.’

De Open Kwekerijdag is op verschillende manieren te bereiken. ‘Het is op de fiets veruit het leukst en er is ook een fietsroute uitgezet', aldus de organisator. ‘Omdat je midden in het vaardorp zit, kom je langs Klein Giethoorn. De theetuin ‘t Woutje zit ook in het straatje, dus je kunt ook nog ergens een drankje doen en wat lekkers nemen.’ De kwekerijen zijn ook per boot of per golfkar te bezoeken. 

Lees ook: Ruim duizend Alphense jongeren zitten thuis zonder werk of opleiding

Hieronder is het interview met Linda Hoogendoorn te beluisteren. De Ochtendshow wordt elke werkdag van 7.00 tot 10.00 uur op de radio uitgezonden door Studio Alphen.