Celstraf en contactverbod voor stalker

Omdat hij zijn ex-vriendinnetje heeft verkracht, mishandeld, bedreigd en gestalkt moet een 22-jarige Alphenaar een jaar zitten. Dat bepaalde de Haagse rechtbank. De man mag op geen enkele manier contact zoeken met zijn slachtoffer moet onder toezicht van de reclassering aan zijn psychische problemen werken en kreeg een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden met een proeftijd van drie jaar.

Het contactverbod moet een opluchting zijn voor het slachtoffer: een scholiere die de man leerde kennen toen zij zestien jaar oud was. Tussen de twee ontstond een ongezonde knipperlichtrelatie. De Alphenaar raakte steeds meer gefrustreerd. Uiteindelijk sloeg zijn liefde om in haat. Hij begon het meisje te belagen. Op een dag had hij tegen haar wil seks met haar en twee weken later sloeg hij haar op straat tegen de vlakte.

De scholiere werd een regelrechte obsessie voor de man. Met een collega van het textielbedrijf waar hij werkte, begon hij te onderhandelen over de aankoop van een pistool. Hij bedreigde de scholiere met de dood. Het meisje werd tot het uiterste getergd. Volgens zijn advocaat is de Alphenaar het schoolvoorbeeld van het slachtoffer van een 'ongelooflijk erbarmelijke jeugd' en moet de oorzaak van zijn gedrag in het verleden worden gezocht.

De officier van justitie wilde twee weken geleden tijdens de behandeling van de zaak die verklaring wel aannemen, maar eiste ook dat de man zou boeten voor zijn daden. De aanklager had zestien maanden geëist, plus contactverbod en therapie.

Bron: Leidsch Dagblad