Fietsendiefstal afgenomen in gemeente Alphen aan den Rijn, maar wel slechtste score van de regio

Foto: Politie Alphen aan den Rijn

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN – Het aantal fietsendiefstallen in de gemeente Alphen aan den Rijn is in het afgelopen jaar afgenomen ten opzichte van 2022. Dat blijkt uit onderzoek van Independer op basis van data van het CBS en de politie.

In 2023 werden er 350 fietsen gestolen in onze gemeente, terwijl dit aantal een jaar eerder in 2022 nog hoger lag met 405 fietsendiefstallen. Dat is een afname van ongeveer 13,58 procent.

In vergelijking met de aangrenzende gemeenten scoort de gemeente Alphen aan den Rijn echter het slechtste van allemaal. Nieuwkoop scoort van alle omliggende gemeenten het beste met slechts 15 gestolen fietsen. Alleen Zoetermeer komt met 340 fietsendiefstallen in de buurt van de 350 gevallen in onze gemeente.

Foto: Gemaakt met Localfocus. Data: Independer

Fietsendiefstallen in provincie Zuid-Holland nemen toe

In de gehele provincie Zuid-Holland nam het aantal fietsendiefstallen juist toe in het afgelopen jaar ten opzichte van een jaar eerder. In 2022 werden namelijk 16.655 fietsen gestolen en vorig jaar heeft er 18.745 keer een fietsendiefstal plaatsgevonden in Zuid-Holland. Oftewel, een toename van 12,5 procent.

Het aantal fietsdiefstallen ligt waarschijnlijk nog hoger volgens Michel Ypma, expert woonverzekeringen bij Independer. ‘Dat komt doordat niet iedereen aangifte doet. Bij elektrische fietsen is het wel verplicht om bij de politie de diefstal te melden als je aanspraak wilt maken op een vergoeding van de verzekering. Het aantal elektrische fietsen is toegenomen en dit kan ook een deel van de stijging van de aangiftes verklaren.’

Lees ook: Gestolen fietsen uit fietsenstalling Westerhove teruggevonden in Scheveningen