Afdelingen acute zorg Alrijne Ziekenhuis tijdelijk gesloten, nu weer gefaseerd open

Foto: Mike Mourits

ALPHEN AAN DEN RIJN – Een deel van de acute zorg bij de ziekenhuizen van Alrijne in de regio is sinds 3 juli ruim een week gesloten geweest. De spoedpost was alleen open voor patiënten die vallen in de categorie ‘minder complex letsel’. Ook de afdeling Verloskunde was gesloten en een deel van de geplande operaties is uitgesteld. Dit als gevolg van technische problemen bij de bloedpriklocaties van Eurofins SCAL in de ziekenhuizen.

Per 1 juli is Eurofins SCAL de nieuwe leverancier voor bloedafnamediensten en laboratoriumdiagnostiek voor de ziekenhuizen van Alrijne. Al vrij vroeg liep de nieuwe leverancier tegen opstartproblemen aan. Na enkele dagen bleken de technische problemen niet zomaar opgelost te zijn, waardoor een deel van het laboratorium in het ziekenhuis in Leiderdorp tijdelijk gesloten moest worden, evenals de prikposten bij de ziekenhuislocaties.

Een woordvoerder van het Alrijne laat weten dat de operationele problemen in het laboratorium van Eurofins SCAL hebben gezorgd voor de sluiting van meerdere afdelingen en het uitstellen van een deel van de geplande operaties. In dit geval gaat het om de afdeling Verloskunde en de spoedpost. Deze post was alleen open voor patiënten die vallen in de categorie ‘minder complex letsel’.

Gefaseerde opening

Een gefaseerde opening van de tijdelijk gesloten acute zorg vond op 9 juli plaats. Om 13.00 uur is de Spoedeisende Hulp weer geopend voor het grootste deel van de patiënten die spoedzorg nodig hebben. Op woensdag 10 juli is ook de afdeling Verloskunde weer opengegaan. Bovendien zijn er weer meer operaties mogelijk.

Waar alle afdelingen van de Alrijne ziekenhuizen weer zo goed als geopend zijn, blijven de prikposten van de nieuwe leverancier Eurofins SCAL nog tijdelijk gesloten. Voor bloedonderzoek kunnen patiënten, tot de heropening van de prikposten in het ziekenhuis, terecht bij de andere posten in de regio.

Dankbaar

Het team van het Alrijne benadrukt op haar website dat het dankbaar is dat deze besluiten zijn genomen in goede samenwerking met de verwijzers, de ambulancediensten en de andere ziekenhuizen in de regio. Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) heeft de afgelopen week het Alrijne Ziekenhuis de helpende hand geboden.

Lees ook: Bloedpriklocaties bij Alrijne ziekenhuis tijdelijk gesloten door problemen van nieuwe leverancier