Ajax A1 voorkomt diep in blessuretijd enorme bekerstunt Alphense Boys A1

ALPHEN AAN DEN RIJN - Negentien seconden liet de scheidsrechter nog doorvoetballen na de 1-2 van Ajax A1 in de kwartfinale van de KNVB Beker tegen Alphense Boys A1. Zo dicht waren de amateurs uit Alphen aan den Rijn bij een gigantische bekersensatie.

Want bij het ingaan van de blessuretijd stond het nog altijd 1-1. Maar Eros Maddy zocht in de slotseconden slim de knie op van Lars van IJzendoorn, ging naar de grond en de scheidsrechter floot voor een penalty. De elf metertrap werd binnengeschoten door Venitchio Sint.

De invaller van de Amsterdammers schoot de droom van Alphense Boys in duigen. Want als Alphense Boys de laatste aanval van Ajax had overleefd, had een strafschoppenserie onder het toeziend oog van ruim 1500 toeschouwers de beslissing moeten brengen in deze bekerthriller.

Beste kansen voor Alphense Boys

Drie grote kansen kreeg Alphense Boys in het openingskwartier. Sem Plezier zag zijn schot gekeerd worden, Younes Bouhamed mikte na een sprint van zestig meter naast en Tarik Zaanani dwong Ajax-keeper Daan Reiziger een duik naar de hoek te maken. Daarna kwam Ajax alsnog op voorsprong. Liam van Gelderen stond vogelvrij bij een hoekschop en kon simpel binnenkoppen.

Ajax kreeg heel veel hoekschoppen en bijna allemaal waren ze levensgevaarlijk. Op slag van rust maakte Alphense Boys de gelijkmaker. Reiziger liet de bal los na het schot van Bouhamed en Nick Broekhuizen, die als eerstejaars A-junior de laatste weken ook furore maakt in het eerste elftal van Alphense Boys, was er als de kippen bij om de 1-1 binnen te tikken.

En dus gebeurde waar de Alphense trainer van Ajax A1, John Heitinga, zijn spelers vooraf al voor waarschuwde. 'In principe moet je zo'n wedstrijd heel snel beslissen. Als je een amateurploeg lang in de wedstrijd houdt, kan het heel spannend worden', aldus Heitinga, die ook de herinnering naar boven haalde van zijn tijd in Ajax 1, toen Ajax het tegen Kozakken Boys liet aankomen op verlenging.

Ajax veel beter na rust

Ajax, dat in de komende weken onder meer Olympique Lyon en FC Barcelona treft in de jeugd-Champions League, drong na rust meer en meer aan. Het overwicht was groot. Toch hield Alphense Boys relatief eenvoudig stand. Al had Sint de bezoekers halverwege de tweede helft wel op 1-2 moeten schieten, maar hij schoot een levensgrote kans op onbegrijpelijke wijze naast.

Zelf kreeg Alphense Boys één kans in de tweede helft. Bouhamed kreeg de bal mee en stond in het strafschopgebied alleen voor de keeper, maar met een uiterste krachtsinspanning kon verdediger Terrence Douglas met een sliding de 2-1 voorkomen. Voor de rest kon Alphense Boys alleen maar tegenhouden. Op het moment dat de 1-2 niet meer leek te gaan vallen, viel die alsnog.

'Dit is heel zuur. In de laatste tien seconden krijg je een hele zure penalty tegen. Dat is ontzettend balen', treurt Alphense Boys-doelman Bas Schol. 'Heel veel jongens zullen een wedstrijd als deze niet meer meemaken. En dan is het heel zonde dat je het zo weggeeft', voegt Broekhuizen, de maker van de 1-1, toe.

Hieronder kun je de samenvatting van Alphense Boys A1 - Ajax A1 bekijken inclusief reacties van John Heitinga (Ajax), Sander van Dijk, Bas Schol en Nick Broekhuizen (allen Alphense Boys).