Alphen aan den Rijn in top 5 grootste stijgers toeristenbelasting van Zuid-Holland

Foto: Joost Mooij

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN – Toeristen opgelet: de gemeente Alphen aan den Rijn staat in de top 5 van de grootste stijgers voor toeristenbelasting in Zuid-Holland. In 2024 betaal je per nacht in onze gemeente twee euro aan toeristenbelasting.

Uit het jaarlijkse onderzoek naar toeristenbelasting van Bungalowparkoverzicht.nl blijkt dat Alphen aan den Rijn met een stijging van 33,3 procent de nummer vier is op de ranglijst voor Zuid-Hollandse gemeenten. Alleen in Delft (47,5 procent), Dordrecht (75 procent) en Zoetermeer (143,8 procent) is de toeristenbelasting sneller gestegen.

Provincie Zuid-Holland grootste stijger

Toeristen betalen dit jaar in Zuid-Holland gemiddeld 3,05 euro toeristenbelasting per persoon per nacht. Dit is het op twee na hoogste gemiddelde tarief van alle Nederlandse provincies en ligt een stuk hoger dan het landelijk gemiddelde van 2,34 euro. Het gemiddelde tarief voor toeristenbelasting in Zuid-Holland is 13,1 procent hoger dan in 2023. Dat is de grootste stijging van alle Nederlandse provincies.

In dertien Zuid-Hollandse gemeenten betalen toeristen vooralsnog geen toeristenbelasting: Gorinchem, Albrandswaard, Hendrik-Ido-Ambacht, Hillegom, Kaag en Braassem, Krimpen aan den IJssel, Lansingerland, Nieuwkoop, Ridderkerk, Zwijndrecht, Hardinxveld-Giessendam, Sliedrecht en Teylingen.

Lees ook: Meer B&B’s en camperbeleid moeten leiden tot meer toerisme en recreatie