Alphen blijft één van veiligste grote gemeenten, aantal woninginbraken ‘bizar laag’

Foto: Studio Alphen

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - In de eerste tien maanden van dit jaar zijn de politiecijfers in de gemeente Alphen aan den Rijn over het algemeen gedaald ten opzichte van een jaar eerder. Daarmee blijft Alphen één van de veiligste gemeenten met meer dan 100.000 inwoners. Opvallend is dat het aantal woninginbraken opnieuw fors is afgenomen. 'Elke keer denk ik dat het niet lager kan.'

John Nieumeijer, teamchef bij de Alphense politie, lichtte de cijfers deze week toe. In de eerste tien maanden van 2021 lag het zogeheten risicocijfer voor woninginbraken op 2,01. Dat houdt in dat er 2,01 woninginbraken per 1.000 woningen plaatsvonden. Dit jaar is dat in de eerste tien maanden gedaald naar 1,38. 'Dat is echt bizar laag', aldus Nieumeijer.

Volgens de politiechef is het steeds minder aantrekkelijk om bij woningen in te breken. 'Het is niet rendabel, de pakkans is groter en woningen zijn beter beveiligd', somt de politiechef op. 'Met een grote flatscreentelevisie over straat lopen doe je als inbreker niet zo snel.'

Mobiel banditisme

De aantallen bedrijfsinbraken, diefstal van fietsen en straatroven zijn dit jaar ook gedaald ten opzichte van een jaar eerder. Wel zijn er in de afgelopen tien maanden meer bromfietsen en scooters gestolen. 'Daar hebben we wat jongeren als verdachten voor aan kunnen houden', meldt Nieumeijer. 'Daar ging het vaak om joyriden. De kick om ergens een scooter te jatten, ergens naartoe te rijden en de scooter dan achter te laten.'

Winkeliers blijken dit jaar veel sneller bereid te zijn om aangifte te doen van winkeldiefstal, iets waar de politie al langer op inzet. Daar maken jongeren zich schuldig aan, maar er is ook sprake van mobiel banditisme. Criminelen die met geprepareerde tassen vrachtladingen met dure producten proberen te stelen.

Er is nadrukkelijk bekeken of de stijging van het aantal winkeldiefstallen te maken heeft met de toegenomen inflatie en armoede, maar dat blijkt niet zo te zijn.

Aandacht voor radicalisering en polarisatie

Voor het aankomende jaar heeft de Alphense politie een paar aandachtspunten opgesteld. Zo wordt er meer aandacht gegeven aan de thema's zoals huiselijk geweld, kindermishandeling, de aanpak van ondermijning, probleemgerichte aanpak op wijkniveau en de verbinding met partners en inwoners in de wijken.

De jeugd krijgt daarnaast ook extra aandacht, en dan met name jeugd in relatie tot criminaliteit. Doel daarvan is om hen niet in aanraking te laten komen met bijvoorbeeld drugs of wapens. Radicalisering is daarbij ook een aandachtspunt, met in het verlengde daarvan het thema maatschappelijk ongenoegen. De polarisatie in de samenleving, het anti-overheidssentiment en complotdenken. 'Zo zien we bijvoorbeeld online de radicalisering op extreem rechts landelijk toenemen', meldt Nieumeijer.

Capaciteit nog niet op orde

De verwachting is dat binnenkort nieuwe agenten naar het Alphense politieteam komen, maar daarmee is het capaciteitsprobleem nog niet verholpen. 'Pas in 2026 is de politie in Alphen aan den Rijn weer goed op capaciteitsniveau', zegt burgemeester Liesbeth Spies. Dan zouden er genoeg nieuwe agenten hun opleiding gehad moeten hebben, die daarmee het gat op kunnen vullen van agenten die met pensioen zijn gegaan of nog moeten gaan.