Alphen gaat woningen bouwen in Gnephoek, Noordrand of Oude Rijnzone

Foto: Bing Maps/Studio Alphen

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Het was met afstand hét belangrijkste thema tijdens de gemeenteraadsverkiezingen vorig jaar: woningen bouwen in de polder. Het wordt de Gnephoek, de Noordrand of de Oude Rijnzone (in combinatie met Hoorn-West). Dat zijn de drie opties die onderzocht gaan worden om een nieuwe woonwijk te bouwen in Alphen aan den Rijn.

Tijdens de commissievergadering van de Alphense gemeenteraad werd donderdagavond duidelijk dat hier op 31 januari een meerderheid voor zal zijn tijdens de gemeenteraadsvergadering. Daarmee kan een eerste stap gezet worden in een proces dat volgens wethouder Gerard van As (Nieuw Elan) zeven jaar gaat duren voordat er daadwerkelijk gebouwd kan en gaat worden.

Dit artikel gaat verder onder deze illustratie met de potentiële woningbouwlocaties

Het gaat om het zuidelijke gedeelte van de Gnephoek, tussen de Koningin Maximabrug en de ’s-Molenaarsbrug. Er mag niet dieper de polder in gebouwd worden dan de verkeerslus van de Maximabrug. Noordrand I is het weiland boven de Jeltje de Bosch Kemperstraat, ten westen van de N207 tussen Alphen aan den Rijn en Woubrugge.

Een optie die aanvankelijk niet op het lijstje stond, maar op nadrukkelijk verzoek van coalitiepartijen CDA en GroenLinks - maar ook van veel oppositiepartijen - als werd toegevoegd zijn de Oude Rijnzone en Hoorn-West. Het gaat om het gebied tussen de Leidse Schouw en Hazerswoude-Rijndijk/Koudekerk aan den Rijn, aan weerskanten van de Oude Rijn. Dankzij die toezegging van de derde coalitiepartij, Nieuw Elan, is er een meerderheid in de gemeenteraad.

Dit artikel gaat verder onder deze radio-interviews met raadsleden van de drie coalitiepartijen

De Zuid- en Noordeinderpolder zijn van het lijstje geschrapt. De oppositie is fel tegen het bebouwen van de polder ten oosten van Alphen aan den Rijn, richting Aarlanderveen en Zwammerdam. En ook coalitiepartijen CDA en GroenLinks vinden dat plan maar niks.

Bij de oppositie heerst sowieso veel scepsis over de woningbouwplannen van het college van burgemeester en wethouders en de coalitiepartijen. Al lopen de meningen erg uiteen: van het opvullen van kleine(re) braakliggende terreinen met woningbouw in de plaats Alphen zelf, tot eerst bouwen in de kernen of besluiten dat Alphen groot genoeg is en is uitgebouwd.

Dit artikel gaat verder onder de radio-interviews met drie van de negen oppositiepartijen 

In Alphen worden jaarlijks 700 woningen gebouwd, terwijl er behoefte is - volgens wethouder Van As - voor ongeveer 2000 huizen per jaar. Maar de ruimte in de plaats Alphen aan den Rijn is schaars. Binnen drie jaar zijn er geen zogeheten inbreidinglocaties meer, oftewel stukken grond in Alphen waar nog plek is om huizen te bouwen.

Woningen bouwen in de dorpen is sneller mogelijk, al is Van As van mening dat bijvoorbeeld een 25-jarige jongen uit Alphen aan den Rijn die op zichzelf gaat wonen dan ook in de plaats Alphen aan den Rijn wil wonen en niet in pak 'm beet Hazerswoude-Dorp. Minimaal 25 procent van alle huizen die vanaf nu in de gemeente Alphen gebouwd worden zullen sociale huurwoningen zijn.

Hieronder kun je alle radio-interviews na afloop van de commissievergadering terugluisteren: