Alphen kan niet zoveel grote projecten realiseren als bedacht in coalitieakkoord

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Er kunnen niet zoveel grote nieuwbouwprojecten gerealiseerd worden door de gemeente Alphen als bij het afsluiten van het coalitieakkoord vorig jaar april was bedacht. Dat meldt wethouder Kees van Velzen (CDA) van financiën. Aanleiding is de stijging van de bouwkosten. Waar de bouwkosten tien maanden geleden met 10 tot 15 procent gestegen waren, is dat percentage volgens Van Velzen inmiddels opgelopen tot 40 á 45 procent.

Onder aanvoering van Van Velzen worden de komende weken alle nieuwbouwwensen voor deze regeerperiode in kaart gebracht en voorzien van een te verwachten prijskaartje. Op basis daarvan worden in het tweede kwartaal van 2019 keuzes gemaakt door het college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad, nog voordat de kadernota (het voorportaal van de jaarlijkse miljoenennota van de gemeente Alphen, red.) wordt vastgesteld.

Geen bezuinigingen

Het wensenlijstje van de gemeente Alphen voor nieuwe grote projecten is groot. Dat Alphen niet alle projecten zou kunnen realiseren en dat er keuzes gemaakt moeten worden, was van begin af aan al duidelijk. Al gingen en gaan er van begin af aan ook stemmen op dat Alphen geld kan lenen om projecten alsnog te realiseren. Maar ook al gaat de gemeente Alphen geld lenen voor nieuwe grote projecten, het aantal zal verder teruggebracht moeten worden.

Hoeveel grote projecten - van het bouwen van nieuwe gebouwen tot het verbouwen van bestaande panden als Castellum en Parkvilla, of de aanleg van nieuwe wegen en bruggen - Alphen alsnog kan realiseren, en welke projecten een hogere prioriteit krijgen dan andere projecten, wordt in de komende maanden duidelijk. Het is niet de bedoeling dat op andere portefeuilles wordt bezuinigd of dat belastingen omhoog gaan om alsnog alle projecten te realiseren.