Gepubliceerd op 16 Oktober 2019 om 10.23 uur

Alphense kinderburgemeester en kinderraad worden in november gekozen

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Op woensdag 20 november wordt bekend wie de eerste kinderburgemeester van de gemeente Alphen aan den Rijn wordt. Vanaf 28 oktober kunnen kinderen zich kandideren met een filmpje.

De zes beste inzendingen krijgen van de gemeente Alphen een uitnodiging voor de selectiedag op 20 november. Dan moeten de kinderen een opening verrichten, een speech houden en een interview geven aan een journalist. Diezelfde middag maakt burgemeester Liesbeth Spies bekend wie haar een jaar lang mag assisteren.

'We zijn op zoek naar een type als Pippi Langkous. Onder het motto; ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan', zegt Spies. De kinderburgemeester gaat de echte burgemeester bijstaan bij feestelijke momenten als de nieuwjaarsreceptie, Koningsdag en de intocht van Sinterklaas.

Kindergemeenteraad

Alphen krijgt ook een kindergemeenteraad. 26 kinderen gaan plaatsnemen in de kinderraad. 26 van de 53 basisscholen uit de gemeente Alphen mogen één leerling uit groep zeven van hun school aanwijzen. Het jaar daarop zijn de andere 27 basisscholen aan de beurt. De benoemingen zijn voor één kalenderjaar (1 januari tot en met 31 december).

De kindergemeenteraad mag gaan beslissen over leuke initiatieven die de interesse wekken van kinderen. Het jaarlijks terugkerende initiatief heeft ook een educatief doel. 'We gaan met een campagnebus langs alle basisscholen en kinderen voorlichting geven over hoe een gemeenteraad werkt en wat (lokale) democratie is', legt Spies uit.

Lees ook: Liesbeth Spies krijgt hulp van kinderburgemeester

advertentie
 
advertentie