Alphen leeft mee met Proto: ‘Ik geloofde het eerst niet’

Gepubliceerd op 27 juni 2020 om 14.58 uur

ALPHEN AAN DEN RIJN - Veel Alphenaren lopen er zaterdag speciaal voor naar de Alphensebrug of het Rijnplein. Met eigen ogen willen ze de ravage na de grote brand die nacht met eigen ogen aanschouwen. Hoewel je vanaf de buitenkant wellicht denkt dat de brand alleen in de daken van restaurant Proto en kledingwinkel VERO MODA heeft gewoed, zijn beide zaken volledig uitgebrand.

'Ik ben een geboren en getogen Alphenaar, dus het gaat mij aan het hart', erkent een voorbijganger, die er even bij is gaan zitten aan de oever van de Oude Rijn. 'Het is het oude gedeelte van Alphen en een beetje mijn verleden. Het is een triest beeld.'

Ook centrummanagement-voorzitter Gerard van der Klaauw komt een kijkje nemen. 'Ik geloofde het eerst niet. Ik dacht: hoe kan dit nou?', zegt de voorman van de overkoepelende organisatie van winkeliers en vastgoedeigenaren in het Alphense stadshart. 'Vanuit mijn functie ken ik de eigenaren goed. Het zijn Grieken, dus ze zullen extra emotioneel zijn.'

Verbouwing vorig jaar

Drieënhalve week geleden opent Proto de deuren weer. Net als alle andere horecagelegenheden in Nederland is het bij veel Alphenaren geliefde tapasrestaurant maandenlang gesloten als gevolg van het coronavirus.

'Daarnaast hebben zij vorig jaar het terras verbouwd en kun je in de winter buiten zitten. Ze doen er alles aan om hun klanten het naar het zin te maken en hebben dermate veel sympathie dat het goed komt. Maar het is een enorme klap', meent Van der Klaauw.

advertentie advertentie