Alphen UIT den Rijn: experimenteren tijdens vrije inloopmiddagen Maakplaats in bieb

Maakplaats Alphense bibliotheek Foto: Bibliotheek Rijn en Venen - Willeke van Haren
Maakplaats Alphense Bieb Jelle Wielinga Foto: Bibliotheek Rijn en Venen - Willeke van Haren

ALPHEN AAN DEN RIJN - Deze zomervakantie gaat Studio Alphen uit in de gemeente Alphen aan den Rijn. Elke week bezoeken wij een locatie waar jong en/of oud gratis of tegen een kleine vergoeding cultuur kan snuiven, de natuur ontdekt of kan spelen. Deze week bezochten wij de Vrije Inloopmiddag van de Maakplaats van Bibliotheek Rijn en Venen in Alphen aan den Rijn.

Bibliotheek Rijn en Venen verzorgt in de vakantie regelmatig een vrije inloopmiddag van de Maakplaats in de bieb aan de Aarkade. Een robot besturen met een iPad, een ontwerp op de laptop maken en met de 3D printer printen en programmeren met microbits, het kan allemaal.

Jelle Wielinga en Ron van Zelst zijn verantwoordelijk voor de Maakplaats die in september 2020 geopend werd. 'De Maakplaats is tot nu toe vooral door kinderen bezocht', vertelt programmacoördinator Wielinga. ‘Door alle coronaregels die er lang voor zorgden dat we geen workshops konden verzorgen, houden we dat nog even als basis. Maar we zijn aan het kijken of we in de Maakplaats ook activiteiten kunnen aanbieden aan de oudere jeugd en volwassenen. Zo willen we gaan solderen en we kijken naar de mogelijkheden voor een "Hoe kun je een apparaat dat kapot is, maken"-workshop. Daarbij komt dat veel activiteiten die we al in de Maakplaats hebben evengoed leuk zijn voor jeugd en volwassenen.’

Voor alle kinderen

De vrije inloop is voor kinderen van alle leeftijden. Doordat er van alles is uitgestald en mogelijk is, kan Wielinga de activiteiten aanpassen op de leeftijd van de bezoekers. Zo zijn er meerdere robots. Een robot die bestaat uit vier ballen en die als een soort afstand bestuurbare wagen met een iPad te besturen is. De besturing luistert erg nauw en is daardoor best ingewikkeld. Bij de Lego-robots bepalen kinderen op een iPad wat voor bewegingen hij maakt. Met puzzelstukjes leggen ze een opdrachtenparcours uit. Een bocht naar links, rechtdoor, rondje om zijn as, het bewegen van zijn hoofd. Een klik op start en de robot gaat het hele rijtje af. 

Ozobot

En er is een mini robot. 'Op een iPad kies je een parcours met weggetjes', legt Wielinga uit, terwijl hij het toont. 'In de weggetjes zijn staafjes te plaatsen met meerdere kleuren die bepalen of het Ozobotje naar links of rechts gaat of oversteekt naar een ander weggetje. Nadat de gekleurde staafjes in de weggetjes geplaatst zijn, zet je het Ozobotje op de iPad en volgt hij de uitgestippelde weg.' Het is grappig te zien hoe het kleine botje over de weggetjes glijdt.

Maakplaats-aanbod

In september starten bij Bibliotheek Rijn en Venen de Maakplaats-workshops weer. Wielinga en Van Zelst hebben, samen met Willeke van Haren die de communicatie rond de Maakplaats regelt, een programma opgesteld waardoor kinderen meerdere keren per week kunnen komen ontdekken en experimenteren. Een greep uit het aanbod:

Elke vierde woensdag van de maand is er Lego WeDO, waarbij kinderen van 6 tot 10 jaar met technisch Lego een robot bouwen en laten bewegen met de iPad. Lego Mindstorms voor kinderen van 10 tot 14 jaar, de uitgebreidere versie van Lego WeDO, is elke vierde vrijdag. 3D-ontwerpen maken en printen kan op de eerste vrijdag van de maand. De Strips & Stopmotion workshop is elke derde woensdag. ‘Hierbij denken de kinderen een strip uit. Vervolgens maken ze foto’s van zichzelf voor een green screen, zoeken plaatjes online en geven zichzelf in de strip een rol. Ook kunnen ze met Legopoppetjes een stopmotion maken. Door de poppetje steeds iets anders neer te zetten en daarvan elke keer een foto te maken, kun je er een film van maken. Een soort Buurman en Buurman.’

Dan is er nog Mad Science op elke eerste woensdag van de maand. ‘Dit besteden we uit. Het is een combi van natuur- en scheikundeproefjes en theater. Erg spectaculair.’ Alle maandelijkse Maakplaats-workshops zijn gratis, alleen voor het 3D ontwerpen en printen wordt een bijdrage van 2,50 euro gevraagd. Klik voor alle Maakplaats-workshops op deze link.

Data Vrije Inloop Maakplaats

De Vrije Inloop Maakplaats is deze zomervakantie nog te bezoeken op maandag 15, woensdag 17 en woensdag 24 augustus van 14.00 tot 17.00 uur. Voor jongeren is de Vrije Inloop Maakplaats op zondag 18 september van 14.00 tot 16.00 uur. Aanmelden is niet nodig, iedereen mag gewoon binnenlopen.

Lees ook: Alphen UIT den Rijn: natuur- en recreatiegebied Bentwoud ontdekken