Alphenaar raakt zwaargewond bij arrestatie Malieveld, dreigde met startkabel naar agenten

Foto: Omroep West

ALPHEN AAN DEN RIJN - Een startkabel met daaraan een geslepen fietsstandaard. Met dit 'wapen' heeft een 36-jarige man uit Alphen aan den Rijn volgens het Openbaar Ministerie afgelopen zondag agenten bedreigd tijdens een demonstratie op het Malieveld in Den Haag. 'Jullie gaan allemaal dood, kankerlijers!', riep de Alphenaar; meent de officier van justitie.

Op de laatste zondag voor de Tweede Kamerverkiezingen lieten zo'n duizend mensen hun ongenoegen blijken tegen het regeringsbeleid rond de coronacrisis. De demonstratie was vooraf niet aangekondigd. Toen meer dan 200 mensen aanwezig waren op het Malieveld, besloot de politie in opdracht van de Haagse burgemeester om de demonstratie te beëindigen en het evenemententerrein schoon te vegen.

Dat ging niet zonder slag of stoot. Demonstranten, onder wie de Alphenaar, verzetten zich. De Alphense verdachte raakte bij zijn aanhouding zwaargewond door het optreden van de Mobiele Eenheid. Op videobeelden die online staan, is te zien hoe de man wordt geslagen door ME-leden en gebeten door een politiehond. Hij moest naar het ziekenhuis worden overgebracht.

Geweld

Over het politieoptreden ontstond op sociale media veel ophef. De politie meldt desgevraagd dat onderzoek gedaan gaat worden naar de proportionaliteit van het toegepaste geweld.

Op maandag 10 mei moet de verdachte zich voor de rechtbank verantwoorden. Ook andere Malieveldarrestanten staan die dag voor de rechter.

Hieronder zijn beelden van de politiecharge van afgelopen zondag te zien, gemaakt door Omroep West.