Alphens gemeentehuis zo lek als een mandje, opknapbeurt kost 4,8 miljoen euro

Foto: Ron Hoenson (Holland-Pictures.com)

ALPHEN AAN DEN RIJN - Het dak van het gemeentehuis in Alphen aan den Rijn is aan het einde van de levensduur en moet vervangen worden. Die vervanging biedt direct de mogelijkheid om 800 zonnepanelen op het dak te plaatsen. Maar daarvoor moet de gemeente wel diep in de buidel tasten.

Na twintig jaar is het dak van het gemeentehuis op veel plekken aangetast. 'De isolatie is hierdoor niet meer optimaal en er zijn lekkages ontstaan', meldt de gemeente. Daarnaast zijn er sinds de oplevering van het bouwwerk lekkages aan de gevel, die volgens de gemeente niet verholpen kunnen worden. 'Uit onderzoek is gebleken dat de gevelconstructie op sommige plekken niet voldoet aan de eisen van waterdichtheid. 'Dit betekent dat de betreffende kozijnen moeten worden vervangen.'

De opgewekte stroom van de 800 zonnepanelen kan uiteindelijk gebruikt worden voor de Warmte Koude Opslag-installatie, die het gemeentehuis, enkele winkels en Theater Castellum van warmte voorziet in de wintermaanden en van kou in de zomermaanden. Ook wordt de stroom gebruikt voor de algehele elektriciteitsvoorziening in het gemeentehuis en de parkeergarage onder het gemeentehuis.

4,8 miljoen euro

Er is in totaal 4,8 miljoen euro nodig voor alle werkzaamheden, die in dezelfde periode uitgevoerd moeten gaan worden. Zodra de gemeenteraad akkoord gaat met deze kosten wordt het werk aanbesteed. Daarna zouden de werkzaamheden in het eerste kwartaal van 2024 kunnen starten.