Alphense cameraman Freek Bottema wint Storimans Tegel

Foto: Freek Bottema
Freek Bottema Foto: Freek Bottema
Freek Bottema Foto: Freek Bottema

ALPHEN AAN DEN RIJN - Cameraman Freek Bottema uit Alphen aan den Rijn heeft dinsdagavond de Storimans Tegel gewonnen. De 25-jarige Alphenaar krijgt de prijs voor de door hem gefilmde televisiereportages 'Alaska warmt op'.

Bottema werkt voor RTL Nieuws en is de vaste cameraman van Amerika-correspondent Erik Mouthaan. Samen met Mouthaan ging Bottema naar Alaska om te laten zien hoe snel de gletsjers smelten. De door hem gefilmde drieluik was genomineerd en is prijswinnend. 'Zo trots', schrijft Mouthaan in een eerste reactie. 'Wat een kanjer!'

Freek Bottema was in het verleden vrijwilliger en stagiair bij Studio Alphen (destijds Alphen Stad FM/TV). Anderhalf jaar geleden ging Bottema werken voor RTL Nieuws, met als vaste standplaats New York. Naast Bottema was ook Kirill Archarov van Nieuwsuur genomineerd voor de Storimans Tegel met zijn 'Verkiezingsreis door Rusland'.

Storimans Tegel

Sinds 2009 wordt de Stan Storimans Prijs uitgereikt. Het is een prijs voor cameramensen van nieuws- en actualiteitenprogramma's en draagt de naam van Stan Storimans, de cameraman van RTL Nieuws die in 2008 om het leven kwam bij een bombardement in Zuid-Ossetië.

In 2015 werd de prijs omgedoopt tot de Storimans Tegel. De prestigieuze prijs wordt uitgereikt tijdens De Tegel. Dat zijn de nationale journalistiekprijzen die ieder jaar worden uitgereikt in het Nationaal Theater (voorheen Koninklijke Schouwburg) in Den Haag.

Hieronder kun je een gedeelte van de winnende Storimans Tegel-reportage, gefilmd door Freek Bottema, bekijken.