Druk op Alphense huisartsen te groot: vluchtelingen krijgen zorg in Gouda

Foto ter illustratie Foto: Pixabay

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN – De zorg voor Oekraïense vluchtelingen in noodopvanglocaties in de gemeente Alphen aan den Rijn wordt dit jaar ondergebracht bij de ditigale huisarts en de HAP in Gouda. Met deze maatregelen wil de gemeente lokale huisartsen ontlasten.

De huisartsen van Alphen aan den Rijn namen afgelopen jaar contact op met de gemeente om het signaal af te geven dat de Alphense huisartsencapaciteit knelt.

Dat komt vooral door de patiënten van andere komaf, zoals statushouders, arbeidsmigranten en Oekraïense vluchtelingen. Deze patiënten nemen veel tijd in beslag, want ze vergen door de taal- en culturele verschillen veel inspanningen voor huisartsen.

Na Boskoop sluit nu ook Zwammerdam aan

Om de huisartsenkoepel in Alphen aan den Rijn te ontlasten heeft de gemeente ervoor gekozen om de Oekraïense vluchtelingen in te schrijven bij de digitale huisarts Arene. De Oekraïners kunnen in noodgevallen voor fysiek advies twee ochtenden per week ook terecht bij de HAP in Gouda.

In september 2023 werden de Oekraïense vluchtelingen in de noodopvanglocatie in Boskoop al aangesloten op de digitale huisarts en het HAP spreekuur in Gouda. Vanaf januari is de zorg voor de opvanglocatie in Zwammerdam op dezelfde manier geregeld.

Voor Benthuizen is deze maatregel niet mogelijk, omdat deze kern niet aangesloten is bij de Alphense huisartsenkoepel.

Kosten

De gemeente Alphen aan den Rijn is bijna 50.000 euro kwijt aan de inschrijvingen bij de digitale huisarts, deelname aan de HAP in Gouda, tolkkosten en administratieve ondersteuning. 

Een deel van de kosten voor de gemeente wordt vergoed vanuit de Zorgverzekeringswet en de overige kosten worden gedekt met het Oekraïne budget.