Alphense miljoenennota: financiën op orde maar ‘onbegrijpelijk’ voor burgers

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - De gemeente Alphen aan den Rijn blijft zwarte cijfers schrijven. Dat is de belangrijkste boodschap van wethouder Kees van Velzen (CDA) tijdens de Alphense Begrotingsdag, zeg maar de lokale variant van Prinsjesdag. In de Alphense miljoenennota is het beleid van het eerder dit jaar gesloten coalitieakkoord door Nieuw Elan, CDA en GroenLinks doorvertaald naar financiën.

'We hoeven niet te bezuinigen en kunnen dingen doen die belangrijk zijn', stelt Van Velzen. Alphen heeft een begroting van 329 miljoen euro. 300 miljoen gaat op aan de dagelijkse uitgaven die bij een gemeente horen, de resterende 29 miljoen kan de gemeenteraad zelf bepalen. 'We willen samen met mensen uit wijken en kernen bespreken waar we een deel van dat geld aan uit gaan geven', kondigt André de Jeu, fractievoorzitter van Nieuw Elan, aan.

Dit artikel gaat verder onder deze interviews met Kees van Velzen en André de Jeu

De begrotingsdag gaf dinsdagavond ruimte aan burgers om hun visie te geven over waar Alphen zijn geld aan moet uitgeven. Er werden ideeën geopperd over cultuur, openbaar vervoer op maat, hondenbelasting, voorzieningen voor de jeugd en duurzaamheid. Maar, de belangrijkste boodschap is: maak politiek begrijpelijk voor inwoners. Zorg er bijvoorbeeld voor dat de begroting eenvoudiger is en daarmee toegankelijker wordt voor het publiek om te begrijpen. Maar schrijf ook alle andere gemeentelijke publicaties in Jip en Janneke-taal zodat iedereen snapt waar je het over hebt.

'De communicatie vanuit de gemeente naar de burgers is nu heel erg gericht op aardige nieuwtjes en vooral om problemen te voorkomen. Maar vertel nou gewoon waar je als wethouder, raadslid of ambtenaar mee te kampen hebt. Natuurlijk moet je af en toe hele moeilijke afwegingen maken, maar verzwijg dat niet. Leg uit aan de burger dat je 1 euro wil uitgeven aan drie onderwerpen en dat je moet kiezen. Deel je probleem', vindt blogger Machiel van der Schoot. Hij stelt voor om volgend jaar ook een begroting te maken voor de mensen die zich vrijwillig inzetten in de gemeente Alphen; de waarde van het aantal uren vrijwilligers bij verenigingen.

Waardering, dat missen vrijwilligers van de gemeente Alphen. 'Er moet in het gemeentehuis een behoorlijke doorontwikkeling plaatsvinden. Ik heb het idee dat de burgers een stuk verder zijn dan het gemeentelijk apparaat. De ambtenaren moeten meer naar buiten kijken en de inwoners veel belangrijker vinden dan het eigen takenpakket met vinkjes zetten. Het is wel heel fijn als je burgers hebt meegenomen en begrijpt wat er gebeurt. Dan is er meer begrip voor elkaar en volgt er een dialoog. Je komt dan samen verder', vermoedt ChristenUnie-raadslid Caroline Blom.

Dit artikel gaat verder onder deze interviews met Machiel van der Schoot en Caroline Blom 

Jongeren stonden centraal tijdens de Alphense Begrotingsdag. Sem Egberts en Sam van den Heuvel zijn twee tieners van 14 en 15 jaar die het jongerenplatform Alphen.NU beheren. Op sociale media als Instagram en Snapchat proberen Egberts en Van den Heuvel andere jongeren te bereiken.

'Wij willen zorgen dat de jeugd in Alphen blijft. Het is hartstikke leuk als je bij elkaar bent en leuke dingen gaat doen', vertelt Van den Heuvel. 'Wij kunnen namens de politiek via enquêtes de mening vragen aan jongeren over wat zij van iets vinden', vult Egberts aan.

Dit artikel gaat verder onder dit interview met Sem Egberts en Sam van den Heuvel 

Hieronder tref je de interviews van de Alphense Begrotingsdag nogmaals aan: