Alphense moordverdachte ‘verkeerde in psychose’

Foto: Omroep West

ALPHEN AAN DEN RIJN - Carlos V. was geestelijk in de war toen hij Arlette (52) vorig jaar oktober in Alphen aan den Rijn zou hebben gedood. Dat herhaalde zijn advocaat woensdag in een nieuwe zitting. Carlos V. legde eerder bij de politie een verklaring af over de wurgmoord aan de Groenoord, en stelde daarin dat hij aan een psychose leed. Hij blijft dat volhouden.

Politieagenten doen op woensdag 19 oktober een gruwelijke ontdekking in een huis aan de Groenoord in Alphen aan den Rijn. Daar ligt het lichaam van de 52-jarige Arlette, en al snel blijkt dat er sprake is van een misdrijf. Diezelfde middag wordt de vriend van Arlette opgepakt die bij haar woonde, de 31-jarige Carlos V. uit Venezuela. Hij gedraagt zich vreemd en heeft bloed aan zijn handen. Hij probeert aan toegesnelde agenten te ontkomen door onder een bruggetje te verstoppen, waar agenten hem in de boeien slaan.

De aanhouding van V. leidt naar een woning aan de Groenoord. Als daar het lichaam van Arlette wordt gevonden, bevindt zich ook haar 23-jarige zoon in het huis. Hij moet mee naar het politiebureau, maar uit onderzoek blijkt dat hij niets met de moord te maken heeft. Hij is ook geen verdachte meer in de zaak, zo blijkt deze woensdag op een tweede pro-formazitting. Op het lichaam van Arlette zijn sporen van verwurging gevonden.

Pieter Baan Centrum

Bij een eerdere pro-formazitting in februari verklaart Carlos V. dat hij aan een psychose leed. 'Ik wil vergiffenis vragen aan de familieleden', zegt hij dan. Of hij inderdaad aan een psychische stoornis lijdt, moet nog blijken uit een rapport van psychologen en psychiaters. Zij hebben hem in het Pieter Baan Centrum onderzocht.

Carlos V. wil verder niks kwijt over de vermeende moordzaak, die er bij omwonenden behoorlijk heeft ingehakt. Zij omschrijven het slachtoffer als een 'lief mens'. Het enige dat van V. verder bekend is geworden, is dat hij kort na zijn arrestatie een verhoorder heeft mishandeld, door de vrouw bij haar middel vast te pakken. Daarna viel de politieagente. Hiervoor wordt de Venezolaan eveneens vervolgd.

De zaak gaat op 30 juni verder. Dan wordt de vermeende moord op Arlette inhoudelijk behandeld.