Alphense woning doorzocht in groot Belgisch onderzoek naar phishing

ALPHEN AAN DEN RIJN - In een groot onderzoek van het Belgische Openbaar Ministerie heeft de Nederlandse politie dinsdag een huis doorzocht in Alphen aan den Rijn. Dat laat een woordvoerster weten aan Omroep West, mediapartner van Studio Alphen. Het onderzoek heeft te maken met een criminele organisatie die via phishing miljoenen euro's zou hebben buitgemaakt.

Ook op andere plekken in Nederland waren dinsdag doorzoekingen. Acht mannen en een vrouw, uit Amsterdam, Almere, Rotterdam, Spijkenisse en Deventer werden aangehouden. Tijdens de huiszoekingen nam de politie onder meer een vuurwapen, dure horloges en tienduizenden euro's aan contant geld in beslag.

De aangehouden verdachten zitten vast op verdenking van phishing (het hengelen naar inloggegevens en andere gevoelige informatie), internetoplichting en witwassen.

Nagemaakte (bank)website

De Belgische politie meldde dat er tientallen Belgische slachtoffers van de bende bekend zijn. Zij werden benaderd via e-mails, sms'jes, WhatsApp-berichten en vervolgens via een link naar een nagemaakte (bank)website geleid.

Op die manier kreeg het criminele netwerk toegang tot de rekeningen van de slachtoffers en hebben ze naar schatting meerdere miljoenen euro’s kunnen buitmaken. De aangehouden verdachten zitten vast en hun overlevering aan België wordt in gang gezet.