Anouk Noordermeer ontwikkelt zich als VVD-voorvrouw: ‘Ik word goed getraind’

Gepubliceerd op 09 november 2019 om 11.03 uur

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Twee jaar geleden popt uit het niets de naam van Anouk Noordermeer op als lijsttrekker van de VVD. Een Alphense ondernemer, maar politiek gezien nog niet eens een groentje. Ze belandt eigenlijk bij toeval op deze post. Verkiezingendebatten verlopen nog niet allemaal even soepel, maar met zes zetels - een plus ten opzichte van de vorige verkiezingen - wordt de VVD in maart 2018 de tweede partij bij de gemeenteraadsverkiezingen en daarmee de grootste oppositiepartij.

En dan begint het echte werk voor Noordermeer. Ze wordt fractievoorzitter en moet als debuterend politica, met een grotendeels onervaren fractie, de arena binnenstappen. Alleen Bas Wienbelt en Monique de Vos zijn ervaren raadsleden, voor haar andere collega's is het eveneens de eerste keer. Maar met de maand groeit Noordermeer in debatten. 'Ik heb heel veel aan de expertise die binnen de VVD aanwezig is. Ik mag daar altijd op terugvallen en ik word goed getraind', beschrijft Noordermeer haar ontwikkeling als raadslid.

'We hebben hele mooie opleidingsprogramma's binnen de VVD. Met een aantal kennisexperts binnen de landelijke VVD, mocht ik aan de slag. Ik heb geleerd hoe je een bepaalde boodschap snel neerzet, zodat je niet teveel woorden nodig hebt om je punt te maken', zegt Noordermeer. 'Maar, alles behoeft nog training. Ik wijd nog teveel uit, het mag nog strakker.' Een ook haar collega-VVD-raadsleden ontwikkelen zich. 'Wij lezen allemaal alle dossiers zodat we allemaal van de hoed en de rand weten.'

Sober en doelmatig

Een cruciale periode breekt aan voor de gemeenteraad. In de komende weken moeten ingrijpende keuzes, en met financiële gevolgen, gemaakt worden over de toekomst van Theater Castellum, de nieuwe bibliotheek, het oude raadhuis, de tennisaccommodaties, de zwembaden en de afvalstoffenheffing. 'Als dit soort plannen bij dit college erdoor komen, zijn we voorlopig nog niet klaar met de beurs trekken', waarschuwt Noordermeer. 'Dan kiezen wij liever voor een goede economie, goede infrastructuur, goed wonen en voor goede zorg.'

Al weet Noordermeer ook dat het belangrijk is om deze functies in Alphen te behouden. 'Wij zullen daarom ieder dossier beoordelen met als uitgangspunt sober en doelmatig', aldus de VVD'er. En als deze plannen van het college van burgemeester en wethouders maximaal zijn versoberd en nog steeds doelmatig zijn... 'Dan zijn wij best bereid om op een aantal dossiers meer te betalen.' Maar wat de VVD eist is dat de woonlasten acceptabel blijven en dat afvallasten niet of nauwelijks stijgen.

De regeerperiode in de Alphense gemeenteraad is ruim anderhalf jaar onderweg. In deze wekelijkse rubriek bespreekt het radioprogramma Studio Alphen Politiek (iedere zondag: 13.00-14.00 uur) de gang van zaken met alle twaalf de fractievoorzitters. Hieronder kun je het volledige gesprek met Anouk Noordermeer van VVD terugluisteren dat verder over onder meer woningbouw en zorg gaat.

advertentie advertentie