Antonie helpt Nicky S. bij uitbraakpoging Alphen, moet nu zelf gevangenis in

ALPHEN AAN DEN RIJN - De rechter in Den Haag veroordeelt de 42-jarige Antonie A. uit Bergen op Zoom tot een jaar gevangenisstraf, waarvan een half jaar voorwaardelijk, omdat hij de voor moord veroordeelde Nicky S. zou hebben geholpen met zijn ontsnappingspoging in Alphen aan den Rijn. Dat meldt Omroep West, mediapartner van Studio Alphen. Die klassieke vluchtpoging was in oktober vorig jaar, waarbij S. met een touw van aan elkaar geknoopte lakens probeerde weg te komen.

Kort na de vluchtpoging werd de 42-jarige Antonie A. niet ver van de gevangenis aangehouden door de politie. Hij stond klaar met de vluchtauto om er met Nicky S. vandoor te gaan. Ook zou A. de aan elkaar geknoopte lakens van Nicky S. over de gevangenismuur gegooid hebben. Daarvoor moest hij zelf eerst over de muur klimmen, om op het terrein te komen.

Tijdens de zitting bij de Haagse politierechter bekende de man uit Bergen op Zoom dat hij S. had geholpen bij de ontsnappingspoging. Hij zou onder dwang gehandeld hebben. 'Ik zag dit zelf helemaal niet zitten', zei A. tegen de rechter. Hij was in de auto van de overleden vader van Nicky S. naar Alphen gereden en had die nacht via de telefoon instructies van anderen gekregen. A. wilde niet zeggen van wie.

'Die man zit daar niet voor niets'

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste een jaar gevangenisstraf tegen A., waarvan twee maanden voorwaardelijk. 'De ontsnapping zou een gevaarlijke situatie voor de samenleving hebben opgeleverd', zei de officier van justitie, met een verwijzing naar de moord die Nicky S. zou hebben gepleegd. Ook de rechter vond het kwalijk dat A. een moordverdachte wilde helpen bij een ontsnappingspoging uit de gevangenis. 'Die man zit daar niet voor niets.'

Nicky S. uit Bergen op Zoom werd in september 2021 veroordeeld tot zeventien jaar cel en tbs, omdat hij de Belgische loodgieter Johan van der Heyden zou hebben vermoord in het Brabantse Steenbergen. De zaak staat ook wel bekend als de speciekuipmoord, omdat de stoffelijke resten van het slachtoffer in een speciekuip zijn gegooid. Daarna werd de bak gevuld met cement en in het Schelde-Rijnkanaal bij Sint Philipsland (Zeeland) gedumpt. De zaak moet nog worden behandeld in hoger beroep.

De rechter veroordeelde Brabander Antonie A. tot een jaar cel, waarvan zes maanden voorwaardelijk. Ook moet hij een voorwaardelijke celstraf van een maand voor een eerder delict gaan uitzitten. Dat betekent dat A. zeven maanden de gevangenis in moet.

Hulp van gevangenismedewerker?

De ontsnappingspoging was in oktober vorig jaar. De voor moord veroordeelde Nicky S. wist vanuit zijn cel het dak van de gevangenis in Alphen aan den Rijn te bereiken. Daarna probeerde hij met een touw van aan elkaar geknoopte lakens over de gevangenismuren te komen. De ontsnappingspoging mislukte doordat S. viel. Daarbij brak hij zijn arm.

S. zou niet alleen hulp hebben gekregen van Antonie A. uit Bergen op Zoom, maar naar eigen zeggen ook van een gevangenismedewerker die tegen betaling een schroefboor en een zaag mee naar binnen zou hebben gesmokkeld. Met dat gereedschap zou hij eerst het raam van zijn cel eruit hebben geschroefd en daarna de spijlen van de tralies hebben doorgezaagd. Ook zou hij zijn schone beddengoed wekenlang hebben opgespaard, om het vervolgens in repen te scheuren en als een soort touw aan elkaar te knopen.

DJI: verhaal klopt niet

De Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) liet vorige week al aan Omroep West weten het verhaal over de schroefboor en de zaag, die tegen betaling door een medewerker mee naar binnen zouden zijn genomen, naar het rijk der fabelen te verwijzen. Eerder zei de DJI wel dat gevangene S. hulp zou hebben gehad van een medegedetineerde. Zowel Nicky S. als die medegevangene zijn na de ontsnappingspoging overgeplaatst.

Lees ook: Gevangene ontsnapte in Alphen met boor en zaag: ‘Binnengesmokkeld door cipier’