AquaRijn en De Hoorn 18 mei open voor banenzwemmen en leszwemmen

De Hoorn Foto: Studio Alphen

ALPHEN AAN DEN RIJN - Zwembaden AquaRijn en De Hoorn in Alphen aan den Rijn openen maandag 18 mei weer de deuren. Het banenzwemmen en leszwemmen gaat weer van start. Ook kunnen verenigingen indien gewenst gebruik maken van het zwembad, mits voldaan wordt aan de coronarichtlijnen.

Recreatief zwemmen blijft voorlopig verboden. 'Dat is niet te handhaven voor ons', legt zwembaddirecteur Remco Pielstroom uit. Zowel in de wedstrijdbaden als in het buitenbad kunnen dagelijks tussen 07.00 en 13.00 uur baantjes gezwommen worden. Per bad mogen 24 mensen tegelijk het water in.

Ook de zwemlessen beginnen weer. 'Dat is enorm belangrijk. Daar zijn wij voor in het leven geroepen. Kinderen moeten veilig zwemmen', vervolgt Pielstroom. Wachtende ouders worden tijdens de zwemlessen verspreid over de verschillende ruimtes in de zwembaden verdeeld.

Thuis omkleden

Zwemmers moeten omgekleed naar de zwembaden komen. 'Iedereen legt zijn of haar spullen op een vooraf aangewezen plek neer. Na afloop kan iedereen zich afdrogen, de jogging- of trainingsbroek aantrekken en weer naar huis. Dat gebeurt via een andere uitgang, want de in- en uitgang zijn gescheiden.' Toiletten blijven gesloten en mogen alleen voor écht hoge nood gebruikt worden. De douches gaan niet aan.

Zwembaden in Nederland mogen van de regering vanaf maandag de deuren openen. Toch kiest directeur Remco Pielstroom ervoor om nog een week te wachten. 'We moeten de watertemperatuur weer op niveau brengen en de desinfectie op orde maken. Dat is nodig om ervoor te zorgen dat mensen geen legionella krijgen.'

Lees ook: Opening zwembaden in zicht: 'Maar het moet wel op verantwoorde wijze kunnen'