Archeologiedagen: ‘Tweeduizend jaar oud materiaal aanraken en bekijken’

Foto: Romeinse vicus aan de Rijn

ZWAMMERDAM – Romeinse schepen, de resten van een fort en eeuwenoud aardewerk. Het weekend van 16 en 17 juni staat in het teken van de Nationale Archeologiedagen. Zo ook in Zwammerdam, waar in de ‘Romeinse vicus aan de Rijn’-tent op het terrein van Ipse de Bruggen genoeg te zien is.

Romeins Zwammerdam

Het is de vijfde keer dat de projectgroep ‘Romeinse Vicus aan de Rijn’ mee doet met de archeologiedagen. ‘Het is een archeologisch onderzoeksproject waarbij we oude opgravingen onderzoeken. We willen er heel graag over vertellen’, aldus archeologe Julia Chorus. Waarom dit in Zwammerdam gebeurt? Daar zijn 55 jaar geleden Romeinse schepen, resten van een fort en een vicus (Romeins kampdorpje) gevonden. Dat gebeurde onder andere tijdens de bouw van het terrein van Ipse de Bruggen, een instelling die zorgt voor kinderen, jongeren en volwassenen met een verstandelijke beperking.

‘Met het project willen we het gevoel overbrengen dat op deze grond tweeduizend jaar geleden al een hoop gebeurde’, vertelt de archeologe. ‘We willen uiteindelijk de hele ‘Limes’ af.’ Daarmee doelt Chorus op de noordelijke grens van het Romeinse Rijk. ‘We begonnen in Alphen, we zijn in Leiden geweest en nu gaat alle aandacht naar Zwammerdam.’

Activiteiten

Er is een tentoonstelling over Romeins Zwammerdam en de vondsten die daar gedaan zijn, men kan leren weven en het is mogelijk om de archeologen te helpen met onderzoek. Opgegraven dakpannen of botten van dieren liggen niet achter vitrines of dergelijke, maar gewoon voor je neus op tafel. ‘Tweeduizend jaar oud materiaal kun je gewoon aanraken en gebruiken.’ Ook komt er een pottenbakster, kunnen bezoekers stempels in klei drukken en wordt er een speurtocht gehouden. Ipse de Bruggen organiseert de Hollandse Limes Classic. Hierbij vindt een fietstocht langs alle Romeinse hotspots in Zwammerdam plaats. Daarnaast is er een vaartocht om de Limes vanaf het water te ontdekken.

Het is volgens Chorus erg belangrijk om dit soort dagen onder de aandacht te brengen. ‘Mensen weten er gewoon nog te weinig van, terwijl de meeste mensen het vaak toch leuk vinden. Ik denk dat die bewustwording heel belangrijk is.’ Vrijdag 16 en zaterdag 17 juni staat de tent nog op het terrein van Ipse de Bruggen in Zwammerdam. Het is van jong tot oud toegankelijk. Chorus: ‘Je ziet vaak dat ouders de activiteiten ook heel leuk vinden’.