Archeon aan boord van project ‘Bridging the North Sea’

ALPHEN AAN DEN RIJN - Archeon werkt mee aan ‘Bridging the North Sea’. Het is een project dat onderzoek doet naar de verbinding tussen de diverse kustregio’s rondom het Kanaal in de Romeinse tijd. Thema’s zijn transportroutes van het Romeinse leger tussen het Europese vasteland en Engeland, migratie van volksstammen over de Noordzee en uitwisseling van goederen.

Bridging the North Sea probeert bestaande relaties intact te houden en nieuwe samenwerkingsvormen te verkennen. De samenwerkende regio’s liggen in Nederland, België, Frankrijk en Engeland. De eerste fase van het project (mei 2023 – oktober 2024) heeft als doel het opzetten van het netwerk zelf.

Het Alphense Museumpark Archeon doet mee aan Bridging the North Sea, omdat het samen met de provincie Zuid-Holland mede-initiatiefnemer is. Aanleiding vormen de gevonden Zwammerdamschepen en het nieuwe Nationaal Romeins Scheepvaart Museum.

Actieplan

De Zwammerdamschepen vormen een belangrijke schakel in het bulktransport tussen het Europese continent en de toenmalige Romeinse provincie Britannia. Het nieuwe museum zal dan ook de Noordzee in de Romeinse tijd als overkoepelende verhaallijn hebben. Het Bridging the North Sea-project zorgt ervoor dat alle benodigde kennis over de Romeinse geschiedenis in de Noordzee-regio’s aan boord is.

Het project zal bestaan uit een netwerk van archeologen, historici, museummedewerkers, ambtenaren en vrijwilligers. De kern van dit netwerk is inmiddels samengekomen en werkt aan een actieplan. Dat actieplan bestaat uit twee onderdelen: het onderzoekskader en het publieksplan.

Migratie en zeespiegelstijging

In het onderzoekskader beschrijven de deelnemers aan het Bridging the North Sea-netwerk welke onderzoeksvragen er leven ten aanzien van de Noordzee in de Romeinse tijd. Sommige thema’s hebben ook betrekking op actuele zaken, zoals migratie en zeespiegelstijging.

In het publieksplan zoekt het netwerk naar de mogelijkheden om de onderzoeksresultaten te presenteren in alle regio’s. Maar ook worden vrijwilligers uitgenodigd om mee te doen met het onderzoek. 

UNESCO Werelderfgoed

Een belangrijk voordeel is dat ook partners van de beroemde Muur van Hadrianus op de grens van Engeland en Schotland meedoen in het netwerk. De Muur van Hadrianus vormt het meest noordwestelijke deel van de Limes en is net als de Neder-Germaanse Limes UNESCO Werelderfgoed.

Museumpark Archeon is een ‘Limes Visitor hub’ (bezoekerscentrum voor nationale en internationale toeristen) voor het Nederlandse deel van de Limes, de noordelijke grens van het Romeinse Rijk. Bridging the North Sea brengt zo twee werelderfgoederen dichter bij elkaar.

Bekijk ook: 'Zwammerdamschepen horen in zelfde reeks als schilderijen Rembrandt'