Asbest vrijgekomen en terechtgekomen in woonwijk Hazerswoude-Dorp

Gepubliceerd op 02 mei 2018 om 14.04 uur

HAZERSWOUDE-DORP - Bij de zeer grote brand in Hazerswoude-Dorp is woensdag inderdaad asbest vrijgekomen. Dat blijkt uit onderzoek van een asbestexpert. Asbestdeeltjes zijn in de woonwijk van Hazerswoude-Dorp terechtgekomen. Het gaat om het gebied Van Ostadestraat-Pieter de Hoochstraat-Dorpsstraat. Onder meer een speeltuin in de Ferdinand Bolstraat is afgezet met lint. Hoeveel asbest er is vrijgekomen, is nog niet bekend. Het onderzoek is nog gaande.

'Het gaat om grijze, viltachtige deeltjes die van het dak van de stal komen. Raak de stukjes niet op. Mocht u er doorheen gelopen zijn, spoel dan uw schoenen goed af voor u uw huis binnengaat', luidt het advies van de gemeente Alphen. 'Als u asbest meent te herkennen kunt u een medewerker van brandweer of politie, die in de buurt aanwezig is, aanspreken.' Abestdeeltjes inademen kan schadelijk zijn voor je longen. Op termijn kun je er long- of buikvlieskanker van krijgen. 

Het gebied in Hazerswoude-Dorp waar asbest is neergekomen

(foto: Google Maps/Studio Alphen)

  

Ramen en deuren dicht

Alle inwoners in de omgeving van de brand krijgen het nadrukkelijke advies ramen en deuren dicht te houden en ventilatie uit te schakelen. Politieauto's reden eerder op de dag door de straten om Hazerswoudenaren te attenderen op de gevaren van de rook die vrijkomt bij de brand. Agenten dragen mondkapjes. Ook werd een NL Alert uitgestuurd.

Zo'n veertig Hazerswoudenaren zijn geëvacueerd vanwege de zeer grote brand. Dorpshuis De Juffrouw is door burgemeester Liesbeth Spies, die zelf ook naar Hazerswoude kwam, aangewezen als opvanglocatie maar daar wordt vooralsnog geen gebruik van gemaakt.

photobook2_1525255378

advertentie advertentie