Autobranden in Boskoopse Snijdelwijk zorgen voor angst: ‘Bang dat mijn auto de volgende is’

BOSKOOP - Bewoners van de Snijdelwijk in Boskoop maken zich zorgen om hun veiligheid, nadat afgelopen weekend opnieuw een auto in vlammen op ging in de wijk. Het is de achtste wagen die dit jaar beschadigd raakte na een brand. 'Natuurlijk ben ik bang, maar ik wil me niet gek laten maken', zegt een bewoonster. De PvdA in de gemeenteraad roept op tot het wederom instellen van cameratoezicht om de branden een halt toe te roepen. Dat meldt Omroep West, mediapartner van Studio Alphen.

Alle wijkbewoners die Omroep West dinsdagmorgen sprak, willen niet met hun naam in de media of hun verhaal voor camera doen. Ze zijn bang dat hun auto de volgende is die in vlammen op gaat. Sommige mensen geven aan dat ze slecht slapen. Een oudere man heeft al een keer zijn eigen auto moeten verplaatsen om te voorkomen dat een brand in een andere wagen naar zijn auto oversloeg.

'In een wijk als deze zou dat nooit zo mogen zijn. Iedereen moet zich hier veilig voelen. Een auto is iemands waardevolle bezit. Je moet niet 's nachts wakker liggen en bang zijn dat die van jou in brand gaat', zegt Ernst-Jan Straver, de fractievoorzitter van de PvdA in de gemeenteraad van Alphen aan den Rijn.

Vandalisme, een pyromaan of is er meer aan de hand?

Volgens Straver begonnen de branden begin dit jaar in een klein gebied rond het Pastoor Daalmansplantsoen. Daarna volgden branden aan de Valeriaan, Windakker, Mendelweg en afgelopen zondag aan de Waterlelie. De eigenaar van de laatste getroffen auto is dinsdag nog te geschrokken om zijn verhaal te doen.

'Je ziet nu dat de branden door de hele wijk plaatsvinden', zegt Straver. 'Het probleem wordt nu groter dan het leek. Is het vandalisme, is er een pyromaan aan de gang of is er meer aan de hand? Dat is de grote vraag op dit moment. Je hoort dat mensen bang aan het worden zijn. Ze voelen zich onveilig: straks is het mijn auto. Dat snap ik wel, ik voel die angst ook', zegt Straver, die zelf in de Snijdelwijk woont. 'Daar moeten we als gemeente wel wat aan doen.'

De politie laat weten dat de brandstichting van zondag geen relatie lijkt te hebben met de eerdere branden in de wijk. 'Het onderzoek naar de eerdere branden heeft helaas niet geleid tot de aanhouding van verdachten', meldt een woordvoerder. 'We begrijpen dat buurtbewoners zich ongerust voelen en daarom zijn wij extra alert.'

Cameratoezicht de oplossing?

Van september 2019 tot maart 2021 was er rondom de Lage Weideflat in de Snijdelwijk al cameratoezicht vanwege overlast. Volgens de Alphense burgemeester Liesbeth Spies wierp dat destijds zijn vruchten af en werd het een tijd lang 'relatief rustig' in de wijk.
Het PvdA-raadslid wil dat er weer cameratoezicht komt. 'De wijk heeft een paar uitvalswegen. Begin daar dan mee, om te kijken wat er 's nachts in en uit de wijk gaat. Er zijn ook sluip- en kruipdoorweggetjes, maar begin met de hoofdwegen. Dat werkt misschien al afschrikwekkend en kan branden voorkomen', vertelt hij.

Tot nu toe wil de gemeente niet aan het opnieuw plaatsen camera's. 'De burgemeester zegt steeds: de keten doet haar werk. Dan moet je denken aan jongerenwerk, politie en gemeente. Maar dat hoor ik nu al weer een jaar, en het lijkt weer erger te worden. We zitten nu in de donkere periode qua weer. Ik ben bang dat er nog meer gaat komen. Die keten is een goede oplossing voor de lange termijn, maar deze wijk vraagt nu om directe actie.'

Burgemeester Liesbeth Spies ziet op dit moment geen aanleiding tot handelen. 'Als het, zoals de politie aangeeft, een incidenteel geval is die geen verband heeft met eerdere voorvallen die ook weer op andere plekken in de wijk hebben plaatsgevonden, dan zou ik in alle eerlijkheid niet weten wat je als gemeente moet willen of kunnen', meldt Spies desgevraagd aan Studio Alphen, verwijzend naar de autobrand aan de Waterlelie.

Eerdere incidenten in de wijk

De Boskoopse Snijdelwijk is dus eerder in het nieuws geweest na een reeks incidenten in 2018 en 2019. Een groep jongeren zorgde toen voor overlast, vernielingen en inbraken in de wijk. Of het nu weer om een groep jongeren gaat, weet Straver niet. 'Ik heb geen vermoeden, dat laat ik echt over aan de politie. Als het de jongeren uit deze wijk zijn die hier nu aan het huishouden zijn, zou dat echt wel heel schadelijk zijn.'

Buurtbewoners vertellen aan Omroep West dat er regelmatig jongeren rondhangen in de buurt van het Pastoor Daalmansplantsoen. Er wordt dan onder andere lachgas gebruikt. De auto's waarin ze rijden, komen volgens de bewoners niet uit de wijk zelf. 'En als de politie wordt gebeld, dan komen die niet', zegt een vrouw.